Το Facebook δημιουργεί χάρτες πρόληψης της εξάπλωσης ασθενειών

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και δημογραφικά στοιχεία
21 Μαΐου 2019 10:29
Το Facebook δημιουργεί χάρτες πρόληψης της εξάπλωσης ασθενειών

Το Facebook δημιούργησε χάρτες ακριβείας που προβλέπουν την εξάπλωση ασθενειών για να βοηθήσει οργανισμούς και επιστήμονες να περιορίσουν τυχόν ξεσπάσματα ασθενειών. Έχοντας γνώση της πληθυσμιακής πυκνότητας με εκτιμήσεις δημογραφικών δεδομένων και γνωρίζοντας πως κινούνται οι άνθρωποι, μπορεί να προσφέρει εκτιμήσεις με σχετική ακρίβεια για το ποια μέρη είναι πιο ευάλωτα σε μια εξάπλωση ασθένειας, συντονίζοντας έτσι καλύτερα την παροχή βοήθειας από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Αυτό που τόνισε η εταιρία είναι πως δε χρησιμοποίησε Facebook δεδομένα για να διαπιστώσει την πληθυσμιακή πυκνότητα, αλλά δεδομένα από δορυφόρους. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης εκτίμησε όχι μόνο τον αριθμό των ανθρώπων αλλά και τα δημογραφικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας παιδιά προσχολικής ηλικίας και γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής.

Οι κινήσεις των ανθρώπων εκτιμήθηκαν από τα δεδομένα ανθρώπων που είχαν ενεργοποιημένες τις υπηρεσίες τοποθεσίας στο Facebook, καθώς αυτό πρόσφερε και μία οπτική πραγματικού χρόνου στην εταιρία. Όλα αυτά τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν όχι απλά σε στατικούς χάρτες, αλλά σε χάρτες πραγματικού χρόνου με τους οποίους οι υγειονομικές  αρχές μπορούν να έχουν άμεσα εκτίμηση της κατάστασης, να διαθέτουν τους πόρους τους αποτελεσματικότερα, ακόμα και να στέλνουν μηνύματα στα τηλέφωνα ανθρώπων για να τους δίνουν οδηγίες.