Το Astrobee της NASA θα είναι η εργατική μέλισσα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Ένα αυτόνομο ρομπότ που θα αναλάβει εργασίες
20 Μαΐου 2019 10:40
Το Astrobee της NASA θα είναι η εργατική μέλισσα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Μια μέρα θα έχουμε ρομπότ τα οποία θα φροντίζουν μόνα τους τα διαστημικά σκάφη, εκτελώντας εργασίες επισκευών και συντήρησης, αφήνοντας τους ανθρώπους ελεύθερους να ασχοληθούν με την επιστήμη στο διάστημα. Ένα βήμα πιο κοντά ήρθαμε σε αυτήν την εποχή, αφού η NASA ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή του Bumble, ενός εκ των τριών Astrobee ρομπότ τα οποία θα αναλάβουν εργασίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η αστροναύτης Anne McClain έθεσε σε λειτουργία το ρομπότ και πραγματοποίησε δοκιμές σε συνεργασία με το προσωπικό εδάφους. Τα Astrobee ρομπότ θα περιφέρονται ελεύθερα στο χωρίς βαρύτητα περιβάλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εκτελώντας αυτόνομα εργασίες επισκευών και συντήρησης, ενώ θα βοηθούν και τους αστροναύτες στις ερευνητικές τους εργασίες. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα των ρομπότ να επιστρέφουν μόνα τους στη βάση φόρτισης.

Μετά τη δοκιμή τους στον ISS, τα Astrobee ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των αστροναυτών ως βοηθοί τους, ενώ μελλοντικά θα μπορούν να διατηρούν σε λειτουργία διαστημικά σκάφη και διαστημικούς σταθμούς σε τοποθεσίες όπου δεν υπάρχουν παρόντες αστροναύτες σε Σελήνη, Άρη και σταθμούς στο βαθύ διάστημα.