Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως ραδιενεργά απόβλητα μπορεί να εισέρχονται στον Ειρηνικό Ωκεανό

Μέσα από ρωγμές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης
19 Μαΐου 2019 11:43
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως ραδιενεργά απόβλητα μπορεί να εισέρχονται στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres μοιράστηκε τις ανησυχίες του με το κοινό, πως πυρηνικά απόβλητα από δοκιμές βομβών μπορεί να εισέρχονται στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσα από ρωγμές στον τσιμεντένιο θόλο της ακτής Enewetak στις Νήσους Μάρσαλ.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στις Νήσους Μάρσαλ 67 δοκιμές πυρηνικών βομβών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στις δοκιμές συμπεριλαμβανόταν και η Castle Bravo βόμβα υδρογόνου η οποία ήταν 1.000 φορές πιο ισχυρή από αυτήν της Χιροσίμα. Τα απόβλητα αυτών των δοκιμών θάφτηκαν τη δεκαετία του ’70 σε έναν κρατήρα και σκεπάστηκαν με έναν τσιμεντένιο θόλο πάχους 45 εκατοστών.

Ωστόσο, επειδή αυτό θεωρήθηκε προσωρινή λύση, ο πάτος του κρατήρα δεν επενδύθηκε με κάποιο υλικό. Έτσι, τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν τώρα πως τα πυρηνικά απόβλητα μπορεί να διαρρέουν μέσω του πάτου του κρατήρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ ρωγμές στο τσιμέντο καθιστούν την κατασκευή ευάλωτη σε περίπτωση κάποιου τροπικού κυκλώνα.

Πολλά πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις εκρήξεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλική Πολυνησία και τις Νήσους Μάρσαλ. Μιλάμε σε σχέση με τις επιπτώσεις στην υγεία, τις επιπτώσεις στην κοινωνία και άλλες πτυχές. Φυσικά υπάρχουν ερωτήματα περί αποζημίωσης και μηχανισμών που θα ελαχιστοποιήσουν αυτές τις επιπτώσεις.