Το Facebook σταματά προσπάθεια Ισραηλινής εταιρίας να αναμιχθεί στα πολιτικά της Δυτικής Αφρικής

Μέσω του ύποπτου Archimedes Group
18 Μαΐου 2019 10:00
Το Facebook σταματά προσπάθεια Ισραηλινής εταιρίας να αναμιχθεί στα πολιτικά της Δυτικής Αφρικής

Οι προσπάθειες του Facebook να αποτρέψει προσπάθειες επηρεασμού της κοινής γνώμης σε προεκλογική περίοδο φαίνεται να φέρνουν σιγά-σιγά αποτελέσματα. Όπως αποκαλύπτει με post στο blog του, εντόπισε δεκάδες λογαριασμούς Facebook οι οποίοι πραγματοποιούσαν “συντονισμένη μη-αυθεντική συμπεριφορά” κυρίως σε χώρες της Δυτικής Αφρικής. Οι ενέργειες αυτές μάλιστα προήλθαν από το Ισραήλ.

Το Facebook κατονόμασε την ισραηλινή εμπορική οντότητα Archimedes Group – χωρίς να συνδέει την κυβέρνηση - και θεωρεί πως στόχος ήταν η διαμόρφωση πολιτικού τοπίου για επηρεασμό της ψήφου στις τοπικές εκλογές της Νιγηρίας, Σενεγάλης, Τόγκο και Νίγηρα. Ύποπτη δραστηριότητα εντοπίστηκε και στην Αγκόλα, Τυνησία, μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Οι άνθρωποι πίσω από αυτό το δίκτυο χρησιμοποιούσαν ψεύτικους λογαριασμούς για να διαχειριστούν Pages, να διαδώσουν περιεχόμενο και να αυξήσουν τεχνητά την αλληλεπίδραση. Εμφανιζόντουσαν ως ντόπιοι, συμπεριλαμβανομένων τοπικών οργανισμών ειδήσεων και δημοσίευαν πληροφορίες που υποτίθεται ότι διέρρεαν για πολιτικούς. Οι διαχειριστές των σελίδων συχνά αναρτούσαν πολιτικά νέα, σχετικά με εκλογές σε διάφορες χώρες, απόψεις υποψηφίων και κριτική πολιτικών αντιπάλων. – Nathaniel Gleicher, επικεφαλής κυβερνοασφάλειας Facebook

Το Facebook έπαυσε 65 λογαριασμούς Facebook, 161 Pages, 23 Groups και 12 Events. Έκλεισε επίσης και Instagram accounts, ενώ απαγόρευσε την πρόσβαση σε πλατφόρμες του στο Archimedes Group και όλες τις θυγατρικές του.