Ο συνιδρυτής του Facebook καλεί για τη διάλυση της εταιρίας

Έχει γίνει πλέον "υπερβολικά μεγάλη"
10 Μαΐου 2019 10:03
Ο συνιδρυτής του Facebook καλεί για τη διάλυση της εταιρίας

Το Facebook είναι η μεγαλύτερη social media πλατφόρμα του πλανήτη. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει ανταγωνισμό και αυτό κρύβει κινδύνους. Έτσι, ο συνιδρυτής του Facebook, Chris Hughes, καλεί τις κρατικές υπηρεσίες να διαλύσουν την εταιρία σε μικρότερα κομμάτια, ακυρώνοντας την εξαγορά του Instagram και του WhatsApp για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις messaging και social media αγορές.

Zuckerberg και Hughes ξεκίνησαν το Facebook από τον κοιτώνα τους στο Πανεπιστήμιο του Harvard πριν 15 χρόνια. Ο Hughes ισχυρίζεται πως το Facebook έχει γίνει πλέον μονοπώλιο και τα μονοπώλια οδηγούν σε έλλειψη καινοτομίας. Τονίζει πως αν μια πλατφόρμα σαν το Facebook αποφασίσει να κάνει ban κάποιον, ουσιαστικά χάνεται η ψηφιακή του υπόσταση, μιας και δεν υπάρχει κάποια βιώσιμη εναλλακτική. Υπογραμμίζει επίσης πως κανένα νέο κοινωνικό δίκτυο δε δημιουργήθηκε από το 2011 και μετά και πως το 84% των εξόδων εταιριών για διαφημίσεις καταλήγουν στο Facebook.

Θεωρεί πως λόγω αριθμών, το Facebook έχει γίνει πλέον ρυθμιστής απόψεων, επιλέγοντας ποια θα είναι η σωστή πλευρά κάθε φορά. Φοβάται για την εξουσία που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του ο Zuckerberg, μιας και εφόσον κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος στη δύναμή του.

Ο Mark είναι ένας καλός, ευγενικός άνθρωπος. Αλλά νευριάζω που η εμμονή του στην ανάπτυξη τον έχει οδηγήσει να θυσιάσει την ασφάλεια και την ευγένεια για κλικς. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ικανότητα να παρακολουθείς, να οργανώνεις ή ακόμα και να λογοκρίνεις τις συζητήσεις δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Σημειώνει ακόμα πως “η επιρροή του είναι τρομακτική, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε στον ιδιωτικό τομέα ή στην κυβέρνηση”. Βλέπει επίσης πολλούς ανθρώπους να παρατούν το Facebook και να κάνουν τη μετάβαση στο Instagram, χωρίς να συνειδητοποιούν πως το Instagram ανήκει στο Facebook. Καλεί την κυβέρνηση να επέμβει σε δύο μέτωπα.

Πρώτον να διαλύσει το Facebook αναγκάζοντάς το να ακυρώσει τις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp ώστε να είναι διαφορετικές εταιρίες. Το δεύτερο είναι να δημιουργηθεί μία νέα ομοσπονδιακή υπηρεσία για να προστατεύσει τους Αμερικάνους από την υπερβολική εξουσία του Facebook και των εταιριών σαν αυτό.

Το Facebook απάντησε:

Το Facebook δέχεται πως με την επιτυχία έρχονται και οι ευθύνες. Αλλά δεν επιβάλλεις την ανάληψη ευθυνών καλώντας για τη διάλυση μιας επιτυχημένης αμερικανικής εταιρίας. Η ανάληψη ευθυνών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διαρκούς εισαγωγής νέων κανόνων στο internet. Αυτό ακριβώς ζητά και ο Mark Zuckerberg. Πράγματι, έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους αυτή τη βδομάδα για να προωθήσει αυτό το σκοπό. – Nick Clegg, Αντιπρόεδρος Global Affairs and Communications του Facebook

Tags: