Επιτυχής δοκιμή κατάρριψης πυραύλου με laser από την Αμερικανική Αεροπορία

Τα μελλοντικά αεροσκάφη θα έρχονται εξοπλισμένα με το νέο σύστημα
06 Μαΐου 2019 09:12
Επιτυχής δοκιμή κατάρριψης πυραύλου με laser από την Αμερικανική Αεροπορία

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως η Αμερικανική Αεροπορία αναπτύσσει συστήματα laser για προστασία από πυραύλους εδώ και καιρό. Τώρα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή ενός τέτοιου laser συστήματος, καταρρίπτοντας πολλαπλούς πυραύλους εν πτήσει. Το σύστημα δοκιμάστηκε στο White Sands Missile Range του Αμερικανικού Στρατού στο Νέο Μεξικό από το Air Force Research Laboratory και ονομάζεται Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD). Όπως βλέπετε και στην εικόνα παρακάτω, προς το παρόν πρόκειται για ένα μεγάλο επίγειο σύστημα, ο σκοπός όμως είναι να σμικρυνθεί αρκετά ώστε να ενσωματωθεί σε μαχητικά jets, προσφέροντάς τους προστασία από πυραύλους εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος.

Κατά τη δοκιμή καταρρίφθηκαν “πολλαπλοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη” και το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε ως “ένα μεγάλο βήμα για τα κατευθυνόμενα ενεργειακά συστήματα και της προστασίας έναντι απειλών”. Η νέα τεχνολογία υπόσχεται να αλλάξει τις εναέριες μάχες. Το laser δε θα χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό όπλο, τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής του. Σε ένα ιδανικό σενάριο όπου δε θα υπάρχει κάποια βλάβη και θα λειτουργεί όπως πρέπει, ένα αεροσκάφος θα μπορεί να είναι ουσιαστικά άτρωτο σε πυραύλους.

Για την ιστορία, το SHiELD σύστημα αποτελείται από τρία υποσυστήματα.

  • Το SHiELD Turret Research in Aero Effects (STRAFE), η ακτίνα ελέγχου του συστήματος η οποία θα καθοδηγεί το laser στο στόχο.
  • Το Laser Pod Research & Development (LPRD), η μονάδα η οποία θα είναι εγκατεστημένη στο μαχητικό αεροσκάφος και θα τροφοδοτεί με ενέργεια, αλλά και θα ψύχει ταυτόχρονα το laser.
  • Το Laser Advancements for Next-generation Compact Environments (LANCE), το ίδιο το laser το οποίο θα στοχεύει τις απειλές.