Αυτό είναι το ρομπότ που έσβησε τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Το Colossus των Γάλλων πυροσβεστών
20 Απριλίου 2019 10:22
Αυτό είναι το ρομπότ που έσβησε τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων είχαν απέναντί τους μία επικίνδυνη πρόκληση. Με τμήμα της οροφής να έχει καταρρεύσει, η οποιαδήποτε προσπάθεια να εισέλθει κάποιος στο ναό μπορεί να ήταν μοιραία. Ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν αρκετούς θησαυρούς από το εσωτερικό, ενώ εμπόδισαν τη φωτιά από το να πλήξει ολόκληρο το κτίριο. Κύριο ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε το ρομπότ Colossus.

Κατασκευασμένο από τη γαλλική Shark Robotics, ζυγίζει 500 κιλά, έχει 1.6 μέτρα μήκος και 75cm ύψος. Είναι ανθεκτικό στη φωτιά, αδιάβροχο και κινείται με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες οι οποίοι τροφοδοτούνται από έξι μπαταρίες λιθίου. Το Colossus κινείται με 3.5km/h, μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω από εμπόδια και να κουβαλήσει πάνω από μισό τόνο φορτίου.

Το Colossus κατάφερε να μπει στη φλεγόμενη Notre-Dame παίζοντας καίριο ρόλο στον περιορισμό της φωτιάς, ενώ και μόνο το γεγονός πως δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή τη στιγμή που στην κατάσβεση συμμετείχαν 400 πυροσβέστες, είναι επιτυχία.