Ερευνητές δημιουργούν "μεταλλικό ξύλο", ανθεκτικό όσο το τιτάνιο

Θα οδηγήσει στη δημιουργία υπερ-ελαφριών οχημάτων
11 Απριλίου 2019 09:54
Ερευνητές δημιουργούν "μεταλλικό ξύλο", ανθεκτικό όσο το τιτάνιο

Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Pennsylvania, του Illinois και του Cambridge, δημιούργησαν ένα νέο υλικό το οποίο ονόμασαν “μεταλλικό ξύλο”. Είναι τόσο ανθεκτικό όσο το τιτάνιο αλλά τόσο ελαφρύ που μπορεί να επιπλέει στο νερό. Οι εφαρμογές του αναρίθμητες, από ανθεκτικά smartphones μέχρι οχήματα τα οποία θα είναι πανάλαφρα.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε στο Scientific Reports. Το υλικό δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια μερικών εκατοντάδων νανομέτρων, αιωρούμενα σε νερό. Έπειτα το νερό εξατμίστηκε, αφήνοντας τα σφαιρίδια σε ένα ιδιότυπο σχηματισμό. Τέλος, τα σφαιρίδια καλύφθηκαν με νικέλιο μέσω γαλβανοποίησης και ένα διαλυτικό διέλυσε τα πλαστικά σφαιρίδια αφήνοντας πίσω μόνο το νικέλιο. Η χαμηλή πυκνότητα είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν το 70% του υλικού να αποτελείται από κενό χώρο, ένα κοινό σημείο με το ξύλο.

Τα κυτταρικά υλικά είναι πορώδη. Αν κοιτάξετε το ξύλο, αυτό βλέπετε – κομμάτια που είναι χοντρά και πυκνά που έχουν σκοπό να στηρίζουν την κατασκευή και κομμάτια που είναι πορώδη και χρησιμοποιούνται για να υποστηρίζουν τις βιολογικές διαδικασίες, όπως τη μεταφορά από και προς τα κύτταρα. – James Pikul, επικεφαλής ερευνητής

Το μόνο που μένει τώρα είναι να αναπτυχθούν οι κατάλληλες διαδικασίες παραγωγής κλίμακας, καθώς προς το παρόν οι ερευνητές μπορούν να παράγουν μόνο ένα κομμάτι “μεταλλικού ξύλου” σε μέγεθος γραμματόσημου την ημέρα.

Tags: