Η NASA επενδύει σε 18 πιθανώς επαναστατικές τεχνολογίες

Στα όρια επιστημονικής φαντασίας και επιστήμης
11 Απριλίου 2019 09:35
Η NASA επενδύει σε 18 πιθανώς επαναστατικές τεχνολογίες

Κάποτε η διαστημική πτήση ήταν αντικείμενο βιβλίων φαντασίας, σήμερα όμως είμαστε εξοικειωμένοι με την ιδέα του ανθρώπου στο διάστημα. Για να σπάσουμε τα όρια όμως της εξερεύνησης πέρα από τη Σελήνη και το Ηλιακό σύστημα, χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και φαντασία. Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο ιδεών που θολώνουν τη γραμμή μεταξύ επιστήμης και επιστημονικής φαντασίας.

Τη χρηματοδότηση του NIAC θα λάβουν 18 καινοτόμα projects σε δύο φάσεις. Στην πρώτη περιλαμβάνονται 12 concepts, μεταξύ των οποίων μία έξυπνη διαστημική στολή η οποία μπορεί να επισκευάζεται μόνη της. Υπάρχουν ακόμα μικρο-δορυφόροι οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τις ατμόσφαιρες των πλανητών, εγκαταστάσεις εξόρυξης βασισμένοι στον πάγο της Σελήνης, ένα αερόστατο εξερεύνησης της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και πυρηνικά ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης για την πτήση μέσα από τους πίδακες νερού της Ευρώπης.

Στη δεύτερη φάση συμπεριλαμβάνονται έξι projects τα οποία είναι θεωρητικά πιο κοντά στην πραγματοποίηση, όπως ένα ευέλικτο τηλεσκόπιο το οποίο μπορεί να στερεωθεί σε 3D-printed κατασκευή και υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα που θα μας επιτρέψουν να πλησιάσουμε στον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ.

Η πρώτη φάση θα επιδοτηθεί με $125.000 και αν μέσα σε 9 μήνες τα projects δείξουν πως μπορούν να πραγματοποιηθούν θα περάσουν στη δεύτερη φάση όπου θα επιδοτηθούν με $500.000 για δύο χρόνια. Θα υπάρξει και μία τρίτη φάση όπου ένα πρόγραμμα θα επιλεγεί για να επιδοτηθεί με $2 εκατομμύρια.

Tags: