Malware δημιουργεί καρκινικούς όγκους σε εξετάσεις και ξεγελά τους γιατρούς

Διάτρητη η ασφάλεια των ιατρικών μηχανημάτων
04 Απριλίου 2019 10:14
Malware δημιουργεί καρκινικούς όγκους σε εξετάσεις και ξεγελά τους γιατρούς

Ερευνητές ασφαλείας του Ισραήλ ανέπτυξαν malware το οποίο μπορεί να δημιουργεί ρεαλιστικούς καρκινικούς όγκους στις εξετάσεις αξονικών και μαγνητικών τομογράφων. Μπορεί ακόμα να κάνει και το αντίστροφο, να κρύψει δηλαδή πραγματικούς όγκους στο σώμα του ασθενή οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ανιχνευθεί από τον ιατρικό εξοπλισμό. Το software δημιουργήθηκε από το Ben Gurion University για να τονίσει την ελλιπή ασφάλεια των διαγνωστικών εργαλείων και των δικτύων των νοσοκομείων.

Οι ερευνητές ζήτησαν από ακτινολόγους να διαγνώσουν περιπτώσεις βασισμένοι σε τομογραφίες, μερικές από τις οποίες είχαν “πειραχτεί” με το malware. Οι ακτινολόγοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τη διαφορά και διάγνωσαν καρκινικό όγκο στο 99% των περιπτώσεων όταν στην πραγματικότητα ήταν δημιουργημένος από το malware, ενώ δεν κατάφεραν να εντοπίσουν καρκινικό όγκο στο 94% των περιπτώσεων όταν αυτός κρύφτηκε από το malware, λέγοντας πως ο ασθενής είναι υγιής.

Το θετικό είναι πως το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από ερευνητές ασφαλείας και δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί όλους μας όμως είναι το επίπεδο ασφαλείας των νοσοκομείων και του ιατρικού εξοπλισμού, μιας και χειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τόσο ευαίσθητα, που η παραμικρή παραποίηση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Όταν η Hillary Clinton σκόνταψε και έβηξε στις δημόσιες εμφανίσεις της κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, πολλοί είπαν πως δεν είναι αρκετά υγιής για να αναλάβει την κορυφαία δουλειά της χώρας. Για να καθησυχάσει τις φήμες για την κατάστασή της, ο γιατρός της αποκάλυψε την αξονική τομογραφία των πνευμόνων της, δείχνοντας πως έχει απλά πνευμονία. Αλλά τι θα γινόταν αν έδειχνε ψεύτικους καρκινικούς όγκους, τοποθετημένους από malware που εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του εξοπλισμού;