Ο ιός Μέδουσα μετατρέπει τα θύματά του σε "πέτρα"

Ανακαλύφθηκε σε θερμές πηγές της Ιαπωνίας
24 Μαρτίου 2019 12:51
Ο ιός Μέδουσα μετατρέπει τα θύματά του σε "πέτρα"

Ένας νέος ιός ανακαλύφθηκε σε θερμές πηγές νερών της Ιαπωνίας, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των γιγάντιων ιών, οι οποίοι παρουσιάζουν εκτεταμένο γονιδίωμα σε σχέση με τους συνηθισμένους ιούς. Ο Medusavirus όπως πολύ ταιριαστά ονομάστηκε, έχει την ικανότητα να μετατρέπει τα θύματά του σε “πέτρα”. Ευτυχώς για εμάς, ο ιός μολύνει μόνο αμοιβάδες. Αφού μολύνει το θύμα του, το αναγκάζει να σχηματίσει ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος, παγιδεύοντάς το σε μια κατάσταση αδράνειας. Το εξωτερικό μέρος του ιού είναι καλυμμένο με εκατοντάδες “αγκάθια” με σφαιρικές κεφαλές τα οποία προστατεύουν το γενετικό του υλικό, όπως τα φίδια κάλυπταν το κεφάλι της Μέδουσας.

Μάλιστα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο θέλουν να το εντάξουν σε μία νέα οικογένεια ιών, τους Medusaviridae, μιας και το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο και από βακτήρια, ενώ τα τεράστια γονιδιώματά τους μπορεί να περιέχουν μοναδικά γονίδια που δε βρίσκονται σε άλλους οργανισμούς.

Όσο περισσότερα ξεκινάμε να κατανοούμε για τους γιγάντιους ιούς, τόσο εκπλησσόμαστε από τα περίπλοκα συστήματά τους. Και στο τέλος καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε: Είναι οι ιοί ζωντανοί; Καταλήγουμε και σε ποιο προκλητικές υποθέσεις όπως “Αυτοί οι ιοί προήλθαν από κύτταρα;”.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος ιός θα δώσει απαντήσεις στο πώς οι γιγάντιοι ιοί συνδέθηκαν με την εξελικτική ιστορία των ευκαρυωτικών κυττάρων που βρίσκουμε σε μύκητες, φυτά και ζώα.

Θεωρούμε πως οι ιοί έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της ζωής. Με την ανακάλυψη του Medusavirus, μπορούμε να πάρουμε νέες πληροφορίες για το πώς οι ιοί ενεπλάκησαν στην εξέλιξη των αρχαίων ευκαρυωτικών.