Ελπίδες καταπολέμησης του καρκίνου στο πάγκρεας

Επιστήμονες ανακαλύπτουν τη σχέση δύο πολύ σημαντικών ενζύμων
22 Μαρτίου 2019 10:05
Ελπίδες καταπολέμησης του καρκίνου στο πάγκρεας

Μία νέα έρευνα δίνει ελπίδες σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, αποκαλύπτοντας πως η ισορροπία μεταξύ δύο ενζύμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η ανάπτυξη του όγκου. Τα PHLPP1 και PKC χρησιμοποιούνται ως προγνωστικά εργαλεία και οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν νέα φάρμακα τα οποία θα αλλάξουν την ισορροπία των δύο ενζύμων, οδεύοντας προς την θεραπεία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Alexandra Newton του University of California και του Timothy Baffi, μεταπτυχιακού φοιτητή στο εργαστήριό της.

Η ομάδα ανακάλυψε πως το ένζυμο PKC μείωνε την ανάπτυξη του όγκου. Τα κύτταρα ρύθμιζαν τη δραστηριότητά του και όταν ήταν πολύ δραστήριο, ένα άλλο ένζυμο, το PHLPP1 αναλάμβανε την καταστροφή του PKC. Αυτό σημαίνει πως η ποσότητα PHLPP1 στα κύτταρα καθορίζει την ποσότητα του PKC και αυτή η σχέση είναι πολύ σημαντική στον παγκρεατικό καρκίνο. Από τους 105 όγκους που μελετήθηκαν, το 50% των ασθενών με χαμηλά επίπεδα PHLPP1 και υψηλά PKC επιβίωναν για περισσότερο από 5.5 χρόνια.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό επίπεδο, υπόσχεται όμως πολλά για την έγκαιρη διάγνωση και ίσως θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου. Ο καρκίνος στο πάγκρεας προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στο μεγάλο μας αδένα του πεπτικού συστήματος και συνήθως δεν αποκαλύπτει συμπτώματα στα αρχικά στάδια παρά μόνο όταν έχει εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα και είναι πλέον αργά. Είναι το τέταρτο αίτιο θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη και μέχρι το 2020 αναμένεται να είναι το δεύτερο.

Tags: