Ήρθε και το smart pistol

Ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει και ένα "έξυπνο" πιστόλι
23 Φεβρουαρίου 2014 14:24
Ήρθε και το smart pistol

 

Βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το Armatix iP1, είναι ένα όπλο χειρός το οποίο μπορεί μόνο να λειτουργήσει όταν βρίσκεται εντός ακτίνας το αδιάβροχο ρολόι που αποτελεί το σετ του. Όπως μας ενημερώνει η Washington Post, το πιστόλι κάνει χρήση ενός RFID chip με ακτίνα δράσης περίπου 25 εκατοστών. Αν μέσα σε αυτή την ακτίνα βρεθεί το αντίστοιχο ρολόι χειρός, η ενδεικτική λυχνία θα ανάψει πράσινη και το όπλο θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. Όταν το ρολόι είναι μακρύτερα, η λυχνία θα γίνει κόκκινη και δε θα υπάρχει καμιά αντίδραση του όπλου όταν πατηθεί η σκανδάλη. Το ίδιο το ρολόι, πέρα από το να δείχνει την ώρα, θα δείχνει και το επίπεδο φόρτισης του όπλου, μπορεί να ορίσει κανείς χρονομετρημένη απενεργοποίηση του όπλου και χρησιμοποιεί προστασία PIN στη διαχείριση του.

Το αρνητικό του Armatix είναι το υπέρογκο κόστος απόκτησής του. Τη στιγμή που ένα μέσο πιστόλι 22 χιλιοστών πωλείται στα $300 με $600, το συγκεκριμένο πωλείται στα $1399 χωρίς να συμπεριλαμβάνει το ρολόι το οποίο κοστίζει άλλα $399. Για την ώρα το μόνο σημείο πώλησης του συγκεκριμένου όπλου είναι το Oak Tree Gun Club στο Los Angeles.

Ο επενδυτής της Silicon Valley, Ron Conway δηλώνει "Αφήστε το σύστημα των ελεύθερων εταιρειών να αναλάβει. Όπως όλοι όσοι πήραν iPhone και παράτησαν τα flip phones και τα BlackBerry, έτσι θα πράξουν και τώρα. Θέλουμε οι ιδιοκτήτες όπλων να νιώθουν σαν δεινόσαυροι αν δε χρησιμοποιούν smart guns". Υπάρχουν αρκετά θέματα να λυθούν ακόμα με τα smart guns, όπως όταν ξεχνάει κάποιος να αλλάξει την μπαταρία σε ένα RFID αξεσουάρ και καταλήγει με ένα όπλο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στιγμή που ίσως να χρειαστεί. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να χαθεί η RFID συσκευή. Και εφόσον η τεχνολογία κάνει άλματα, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει RFID jamming ή hacking για να ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται ένα όπλο χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Αλλά από τη θετική πλευρά, αυτή η τεχνολογία θα μείωνε κατά πολύ τις κλοπές όπλων, καθώς ο κλέφτης δε θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ή ακόμα πιο χρήσιμη εφαρμογή, ότι θα έσωνε εκατοντάδες ζωές μικρών παιδιών κάθε χρόνο που βρίσκουν τα όπλα των γονιών τους και αυτοτραυματίζονται.

Tags: