Ρώσοι ερευνητές εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ

Αποκάλυψαν πρωτοποριακό πρόγραμμα κατασκοπείας
18 Φεβρουαρίου 2015 08:42
Ρώσοι ερευνητές εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ

Η Kaspersky Lab έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που προκαλούν “σεισμό”, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε τεχνολογικό. Φαίνεται πως η NSA βρήκε τρόπο να κρύβει λογισμικό κατασκοπείας βαθιά μέσα σε σκληρούς δίσκους, κατασκευασμένους από τη Western Digital, τη Seagate, την Toshiba και άλλους κορυφαίους κατασκευαστές, δίνοντας τη δυνατότητα στην Αμερικανική υπηρεσία να έχει πρόσβαση στην πλειοψηφία των υπολογιστών του πλανήτη! Η εταιρία από τη Μόσχα, είπε πως η πλειοψηφία των μολυσμένων υπολογιστών βρίσκεται στο Ιράν και έπειτα σε Ρωσία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Κίνα, Μάλι, Συρία, Υεμένη και Αλγερία. Οι στόχοι ήταν κυβερνητικές και στρατιωτικές δομές, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, τράπεζες, υπηρεσίες ενέργειας, πυρηνικοί επιστήμονες, media και Ισλαμιστές ακτιβιστές.

Αν και δεν κατονόμασε κάποια χώρα ως υπεύθυνη, είπε πως το λογισμικό είναι στενά συνδεδεμένο με το Stuxnet, το κυβερνο-όπλο της NSA. Πηγές του Reuters από πρώην εργαζομένους στην NSA φαίνεται να υποστηρίζουν τα ευρήματα της Kaspersky. Ο εκπρόσωπος τύπου της NSA δήλωσε πως γνωρίζει για την αναφορά της Kaspersky αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση. Το πρόγραμμα “τρέχει” από το 2001 και η αποκάλυψη του είναι σοβαρό πλήγμα για την NSA και τις ΗΠΑ και μετά τις αποκαλύψεις Snowden, μπορεί να οδηγήσει σε εμπάργκο δυτικών τεχνολογιών, ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα.

Σύμφωνα με την Kaspersky, η τεχνολογική καινοτομία ήταν η εκκίνηση του λογισμικού μέσα από κώδικα firmwire κάθε φορά που άνοιγε ο υπολογιστής, ενώ έδινε πλήρη πρόσβαση στον κατάσκοπο, από αντιγραφή αρχείων και παρακολούθηση ενεργειών, μέχρι πλήρη έλεγχο του μηχανήματος. Η Western Digital, η Seagate και η Micron ανέφεραν πως δεν είχαν γνώση αυτών των προγραμμάτων, ενώ η Toshiba, η Samsung και η IBM αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Tags: