Τα στελέχη του Facebook είναι ψηφιακοί γκάνγκστερς

Αναφορά κόλαφος της Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου
20 Φεβρουαρίου 2019 09:00
Τα στελέχη του Facebook είναι ψηφιακοί γκάνγκστερς

Μία αναφορά 180 σελίδων του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρίζει ως “ψηφιακούς γκάνγκστερς” τα στελέχη του Facebook και καλεί για λήψη μέτρων εναντίον του. Η επιτροπή της βουλής ερεύνησε επί 18 μήνες τα fake news και αποφάσισε πως το Facebook παραβίασε εν γνώσει του την ιδιωτικότητα των δεδομένων και τους νόμους περί ανταγωνισμού. Κατακεραυνώνει επίσης τον Mark Zuckerberg ο οποίος αρνήθηκε δύο φορές να καταθέσει ενώπιον την επιτροπής, “δείχνοντας περιφρόνηση προς τη Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Η αναφορά καταλήγει προτείνοντας τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού κώδικα ηθικής τον οποίο πρέπει να εξαναγκάζονται οι εταιρίες social media να ακολουθούν. Συνιστά επίσης τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής η οποία θα επιβλέπει τις τεχνολογικές εταιρίες και θα εφαρμόζει ποινικές κατηγορίες εναντίον τους, ενώ καλεί και τις επιτροπές ανταγωνισμού της χώρας να ερευνήσουν εις βάθος τις πρακτικές του Facebook. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να ερευνήσει τυχόν αλλοίωση αποτελεσμάτων ή καθοδήγηση ψηφοφόρων για τις πρόσφατες εκλογές της χώρας.

Εταιρίες όπως το Facebook δεν πρέπει να επιτρέπεται να συμπεριφέρονται ως “ψηφιακοί γκάνγκστερς” στον online κόσμο και να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου.

Το Facebook απάντησε πως δεν έχει παραβιάσει νόμους περί ανταγωνισμού ή ιδιωτικότητας δεδομένων, ενώ “υποστηρίζει την αποτελεσματική νομοθεσία ιδιωτικότητας” και είναι ανοιχτό στη θέσπιση “κανονισμών λειτουργίας που έχουν νόημα”.

Έχουμε ήδη κάνει σημαντικές αλλαγές ώστε κάθε πολιτική διαφήμιση στο Facebook να είναι εγκεκριμένη, να δηλώνεται ποιος την πληρώνει και τότε αποθηκεύεται σε ένα αναζητήσιμο αρχείο για 7 έτη. Κανένα άλλο μέσο για πολιτική διαφήμιση δεν είναι τόσο διαφανές και δεν προσφέρει τα εργαλεία που προσφέρουμε εμείς.