Η Ρωσία θα δοκιμάσει να αποσυνδεθεί από το internet

Θα είναι διαθέσιμο μόνο το Runet
13 Φεβρουαρίου 2019 10:46
Η Ρωσία θα δοκιμάσει να αποσυνδεθεί από το internet

Μία ψηφιακή άσκηση μαζικών διαστάσεων ετοιμάζει η Ρωσία σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RosBiznesKonsalting. Σε μια προσπάθεια ανεξαρτησίας στο internet, η άσκηση θα βοηθήσει τις ρωσικές Αρχές να διαπιστώσουν αν τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι χρήστες μπορούν να παραμείνουν μέσα στην επικράτεια της Ρωσίας. Έτσι, οι πάροχοι καλούνται να κόψουν οποιαδήποτε σύνδεση προέρχεται εκτός Ρωσίας για να φανεί αν το ρωσικό δίκτυο Runet μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης στη χώρα.

Το σχέδιο ψηφίστηκε στη Δούμα το Δεκέμβριο και ονομάστηκε Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίδραση της Ρωσίας στις απειλές του NATO και των ΗΠΑ. Ωστόσο τα σχέδια για ένα “ανεξάρτητο internet” στη Ρωσία υπάρχουν από παλαιότερα. Η Ρωσία χτίζει σιγά-σιγά το δικό της τοπικό Domain Name System (DNS), το οποίο θα επιτρέψει στο Runet να λειτουργήσει χωρίς πρόσβαση σε servers του εξωτερικού.

Όπως τονίζει όμως το ZDNet, μία τέτοια αντίδραση σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης θα θέσει όλη την κίνηση internet της Ρωσίας υπό την εποπτεία του ομοσπονδιακού μηχανισμού Roskomnadzor, υπονομεύοντας την ελευθερία έκφρασης. Και εφόσον η Roskomnadzor θα πληρώσει για την εγκατάσταση των υποδομών, η Ρωσία θα έρθει πιο κοντά στον έλεγχο του internet που έχουμε δει για παράδειγμα στην Κίνα με το Great Firewall.