Η Σελήνη ίσως να γεννήθηκε από τα υλικά της Γης

Νέα θεωρία της NASA αλλάζει το υπάρχον μοντέλο
05 Φεβρουαρίου 2019 12:03
Η Σελήνη ίσως να γεννήθηκε από τα υλικά της Γης

Η πιο κοινά αποδεκτή θεωρία για τη δημιουργία της Σελήνης περιλαμβάνει μια σύγκρουση της Γης με ένα ουράνιο σώμα στο μέγεθος του Άρη που ονομάζουμε “Θεία”, πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τη σύγκρουση διαχωρίστηκε ένα κομμάτι της Θείας και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, σχηματίζοντας το φυσικό δορυφόρο της Γης που γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο επιστήμονες της NASA ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η Σελήνη αποτελείται από τα ίδια υλικά με αυτά της Γης και όχι του υποτιθέμενου πλανήτη Θεία. Το μοντέλο προσομειώνει τις διεργασίες σχηματισμού 14 σιδηρόφιλων στοιχείων της Σελήνης που έχουμε από τις αποστολές Apollo και η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων στο μανδύα της Σελήνης μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά.

Οι επιστήμονες της NASA βρήκαν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ των στοιχείων της Γης και της Σελήνης με 9 από τα 14 δείγματα να ταιριάζουν με ένα μοντέλο σύνθεσης μιας Σελήνης στο μέγεθος της Γης, ενώ ένα μοντέλο Σελήνης στο μέγεθος του Άρη δεν έδωσε θετικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα υπόλοιπα πέντε στοιχεία έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις και δεν μπόρεσαν να επανασυμπυκνωθούν μετά τη σύγκρουση.

Η νέα θεωρία καλύπτει κενά στα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο υπάρχει πολύ περισσότερη έρευνα που πρέπει να γίνει ακόμα για να ανατρέψει το υπάρχον μοντέλο.