Μην εμπιστεύεστε όλα όσα διαβάζετε στο Facebook σχετικά με την υγεία
Σίγουρα έχετε δει στο Facebook άρθρα που μιλάνε για επαναστατικές θεραπείες του καρκίνου, θεραπείες για νευρολογικές ασθένειες, ολόκληρα κινήματα κατά του εμβολιασμού, μέχρι και θεωρίες περί διατροφής και άσκησης. Πολλά από αυτά ίσως να τα έχετε μοιραστεί και οι ίδιοι με τους φίλους σας. Ωστόσο καλό θα ήταν να σκεφτείτε ξανά το επόμενο share, αφού έρευνα του fact-checking site Health Feedback αποκαλύπτει πως επτά στα δέκα άρθρα περί υγείας που μοιράστηκαν στο Facebook το 2018, ήταν ψευδή ή παραπληροφορούσαν. Μάλιστα, μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα την έκταση του προβλήματος όταν μάθετε πως τα ψευδή ή ανακριβή άρθρα μοιράστηκαν 12.3 εκατομμύρια φορές, ενώ τα έγκυρα άρθρα βασισμένα σε αξιόπιστες πηγές μοιράστηκαν 11 εκατομμύρια φορές.
Τα άρθρα που μοιράστηκαν περισσότερο και ήταν ψευδή, προέρχονταν από αμφιλεγόμενα sites τα οποία κατάφερναν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη με εξωφρενικούς τίτλους και παραπλανητικές πληροφορίες. Το αντικείμενο των άρθρων με τη μεγαλύτερη ανακρίβεια ήταν για ασθένειες ή την αντιμετώπισή τους και ακολουθούσαν άρθρα διατροφής και εμβολιασμού. Μάλιστα ως κατηγορία, το αντικείμενο της διατροφής είχε τις περισσότερες ψευδείς ειδήσεις.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.