Ο προφήτης Steve Jobs

Η πρόβλεψη του για το Flash
05 Φεβρουαρίου 2015 08:30
Ο προφήτης Steve Jobs

Μετά την απόφαση του YouTube πριν μια εβδομάδα να εγκαταλείψει το Flash και να στραφεί σε HTML5, πολλοί, μαζί και εμείς, θυμηθήκαμε την πρόβλεψη του αείμνηστου Steve Jobs και την επιμονή του στο HTML5. Μια απόφαση που είχε κατακριθεί εντόνως από τους χρήστες της Apple και έγινε αντικείμενο χλευασμού για τους haters.

Ποιο ήταν όμως το σκεπτικό του Jobs για να καταλήξει σε αυτή την απόφαση; Τον Απρίλιο του 2010, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή, εξηγώντας τους λόγους. Εμείς απλά θα παραθέσουμε το προφητικό τέλος της επιστολής.

Το Flash δημιουργήθηκε στην εποχή των PC – για PC και ποντίκι. Είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση για την Adobe και καταλαβαίνουμε γιατί θέλουν να το προωθήσουν και πέρα από το PC. Αλλά η mobile εποχή έχει να κάνει με χαμηλή κατανάλωση, touch οθόνες και open web standards, όλα χαρακτηριστικά για τα οποία το Flash αποδεικνύεται ανεπαρκές. Η χιονοστιβάδα media περιεχομένου που είναι διαθέσιμο στις Apple συσκευές, επιδεικνύει πως το Flash δεν είναι πλέον απαραίτητο για να παρακολουθήσεις video ή κάθε μορφής web περιεχόμενο. Και οι 250.000 εφαρμογές στο App Store αποδεικνύουν πως το Flash δεν είναι απαραίτητο για δεκάδες χιλιάδες developers, ώστε να δημιουργήσουν εφαρμογές πλούσιες σε γραφικά, συμπεριλαμβανομένων των games. Νέα, ανοιχτά standards που δημιουργήθηκαν στη mobile εποχή, όπως το HTML5, θα επικρατήσουν στις mobile συσκευές (και στα PC).”

Tags: