Το γυρνάει σε Ubuntu η Κίνα

Μονόδρομος τα Ubuntu μετά τον τερματισμό υποστήριξης των Windows XP
18 Φεβρουαρίου 2014 08:31
Το γυρνάει σε Ubuntu η Κίνα

Η Κινέζικη εκδοχή των Linux Ubuntu OS έχει ξεπεράσει τα ένα εκατομμύριο downloads μέσα σε μισό χρόνο. Αυτός ο μεγάλος αριθμός downloads του Ubuntu Kylin, το οποίο αναπτύχθηκε εν μέρει από το Κινέζικο Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής, επιτεύχθηκε μετά την ανακοίνωση της Microsoft πως θα σταματήσει την υποστήριξη του πιο διαδεδομένου λογισμικού της χώρας, τα Windows XP. Τα Windows XP "τρέχουν" σε περισσότερους από τους μισούς υπολογιστές της Κίνας σύμφωνα με τα νούμερα που παρείχε το StatCounter. Το μερίδιο των χρηστών XP έπεσε στο 60% μεχρι το Νοέμβριο του 2012. Τώρα περίπου το 40% χρησιμοποιούν Windows 7, ενώ η αφομοίωση των Windows 8 παραμένει κάτω από 3%.

Πέρυσι η Κινέζικη National Copyright Administration είχε ζητήσει από τη Microsoft να επεκτείνει την υποστήριξή των Windows XP για την Κίνα και να συνεχίσει τις πωλήσεις των φτηνών εκδόσεων Windows 7, οι οποίες είχαν διακοπεί με την κυκλοφορία των Windows 8. Ο Yan Xiaohong, αναπληρωτής διευθυντής της National Copyright Administration, είχε προειδοποιήσει ότι μη συμμόρφωση θα σημάνει την έξαρση κυκλοφορίας παράνομου λογισμικού στη χώρα. Το ποσοστό των υπολογιστών στην Κίνα με πειρατικό λογισμικό είχε πέσει στο 77% το 2011, ιστορικό ρεκόρ σύμφωνα με τη Business Software Alliance.

Υπήρξαν 400,000 downloads του Ubuntu Kylin από την κυκλοφορία του τον Απρίλιο του 2013 και έφτασε τα 1,300,000 μέχρι τον Οκτώβριο. Συγκριτικά με τον Κινέζικο πληθυσμό τα downloads του Ubuntu Kylin είναι λιγότερο από 0,001%, όμως η Canonical, η εταιρεία πίσω από τα Ubuntu, ισχυρίζεται πως αυτός ο αριθμός είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Κινέζοι κάτοχοι υπολογιστών, όπως και οι περισσότεροι στον κόσμο, προτιμούν να αγοράζουν τον υπολογιστή τους με προεγκατεστημένο λογισμικό, το οποίο είναι συνήθως Windows.

Το Kylin είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες του Κινέζου χρήστη, με πλήρες Κινέζικο interface, εφαρμογές στην Κινέζικη γλώσσα και ενσωματωμένες εγχώριες υπηρεσίες όπως η μουσική υπηρεσία Baidu. Επίσης περιλαμβάνει το Kingsoft WPS, το πιο διάσημο software επεξεργασίας κειμένου στη χώρα. Η έκδοση αυτή των Ubuntu ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Canonical με το China Software and Intergrated Promotions Centre (CSIP), μέρος του Chinese ministry of Industry and Information Technology και το Chinese National University of Defence Technology. "Το Ubuntu Kylin είναι μία ανοιχτού κώδικα έκδοση των Ubuntu για Κινέζους χρήστες, που προσφέρει μια ασφαλή εμπειρία και θα αναβαθμίζεται συχνά από το Joint Lab" δήλωσε ο Dr. Qiu ShanQinm, πρόεδρος της CSIP. Μία άλλη εγχώρια έκδοση Linux OS, το Red Flag Linux, πρόσφατα τερμάτισε τη λειτουργία του σύμφωνα με το TechInAsia.

Tags: