7 τρόποι για να προστατευθείτε από την NSA

Πως να κάνετε δύσκολη την παρακολούθηση του smartphone σας
15 Φεβρουαρίου 2014 19:18
7 τρόποι για να προστατευθείτε από την NSA

 

Πρόσφατα slides του PowerPoint αποκάλυψαν πως η National Security Agency και η αντίστοιχη Βρετανική υπηρεσία υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα που στέλνονται από εφαρμογές. Οι New York Times, η Guardian και η ProPublica, ανέφεραν όλες πως από τα έγγραφα που τους παρείχε ο πρώην υπάλληλος της NSA, Edward Snowden, φαίνεται πως η Βρετανική GCHQ συνέλεγε δεδομένα που έστελναν ελεύθερα εφαρμογές όπως το Angry Birds, Facebook, Flickr, Flixster, Google Maps, Linkedln, Photobucket και το Twitter. Επιπλέον, μεγάλος όγκος δεδομένων εκπέμπονταν χωρίς κάποια κρυπτογράφηση σε ανοιχτά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, από τα διαφημιστικά δίκτυα που έβαζαν διαφημίσεις μέσα στις εφαρμογές, καθιστώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας ικανές να γνωρίζουν τη θρησκεία κάποιου, τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και τη συναισθηματική του κατάσταση. Τίποτα από αυτά δεν είναι καινούριο, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς εδώ και χρόνια ειδικοί σε θέματα ασφαλείας προειδοποιούν πως οι εφαρμογές των smartphones έχουν πολύ χαλαρούς κανόνες ασφαλείας σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, ανταλλάσοντας πληροφορίες σε απροστάτευτα κανάλια ραδιοκυμμάτων. Το μόνο που έχει να κάνει η NSA και η GCHQ είναι να ανοίξουν τους δέκτες τους. Αν όλο αυτό το κλίμα σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλείς, ορίστε μερικοί τρόποι για να κάνετε δυσκολότερη την πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα για τρίτους.

  1. Βάλτε το τηλέφωνό σας σε airplane mode όσο παίζετε παιχνίδια. Τα περισσότερα παιχνίδια δε χρειάζονται σύνδεση στο Internet, αλλά τα διαφημιστικά τους δίκτυα χρειάζονται. Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι, οι διαφημίσεις δε θα εμφανίζονται όπως επίσης θα σταματήσει η εκπομπή των προσωπικών σας δεδομένων τόσο από το παιχνίδι, όσο κι από τις διαφημίσεις του. Ακόμα αυτή η ενέργεια μπορεί να σας βοηθήσει στην πιο ομαλή αναπαραγωγή του παιχνιδιού καθώς ο επεξεργαστής δε θα προσπαθεί να φορτώσει τις διαφημίσεις.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) όταν επιχειρείτε να συνδεθείτε στο Internet. Ένα VPN δίκτυο κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε στο τηλέφωνό σας, στo tablet ή στον υπολογιστή σας, εκτρέποντάς τα σε ένα server που παρέχετε από το VPN. Χρησιμοποιώντας το VPN δε θα σταματήσουν να στέλνουν και να παίρνουν δεδομένα οι εφαρμογές και οι διαφημίσεις, αλλά θα κάνει δυσκολότερη την παρακολούθησή τους από κατασκόπους και hackers. Εφαρμογές VPN όπως το Hotspot Shield ή το VPN Express μπορείτε να κατεβάσετε από το Apple App Store και το Google Play Store.
  3. Μην κάνετε post σε λογαριασμούς social media όσο είστε συνδεδεμένοι στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Περιμένετε καλύτερα να συνδεθείτε στο προστατευμένο από password Wi-Fi του σπιτιού σας ή του γραφείου σας. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, μην κάνετε καθόλου post από το smartphone σας, αλλά από το PC ή το laptop σας χρησιμοποιώντας μια ασφαλή HTTPS σύνδεση.
  4. Εγκαταστήστε το HTTPS Everywhere. Το HTTPS Everywhere είναι ένα browser plugin διαθέσιμο για Firefox, Chrome, Opera και άλλους desktop browsers και παρέχετε δωρεάν από το Electronic Frontier Foundation. Δεν υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή για smartphones ακόμα, αλλά αν ένα website, όπως το Facebook και το Twitter, έχει τη δυνατότητα ασφαλούς σύνδεσης, το HTTPS Everywhere το εκμεταλλεύεται.
  5. Κλείστε το Wi-Fi, το GPS και το geolocation στο τηλέφωνό σας. Αυτά τα τρία, χρησιμοποιούνται για να βρεθεί γρήγορα η τοποθεσία σας. Μη τα χρησιμοποιείτε αν δεν τα χρειάζεστε. Μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε χειροκίνητα το geolocation από κάθε εφαρμογή σας, αλλά ξεκινήστε από αυτές που χρησιμοποιούν τη φωτογραφική σας. Έτσι τα δεδομένα των εφαρμογών δε θα μπορούν να δίνουν στοιχεία σχετικά με το που βρίσκεστε ή που βρισκόσασταν.
  6. Κλείστε τη σύνδεση Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν δε χρειάζεται να λαμβάνετε διαρκώς email και ενημερώσεις, κλείστε τη σύνδεση Internet στο τηλέφωνό σας και συνδεθείτε μόνο σε ασφαλή Wi-Fi δίκτυα. Θα μπορείτε να λαμβάνετε ούτως η άλλως μηνύματα και κλήσεις και θα βελτιωθεί η κατανάλωση της μπαταρίας.
  7. Ξεφορτωθείτε το smartphone. Αν θέλετε να το τραβήξετε στα άκρα, προμηθευτείτε ένα "χαζό" τηλέφωνο από το 2007. Όλα τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να γίνουν συσκευές ανίχνευσης θέσης, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να βρεθούν τοποθεσίες και προσωπικές πληροφορίες από μια συσκευή που δε συνδέεται στο Facebook ή δεν μπορεί να παίξει Angry Birds.
Tags: