Ο χορός των δράκων

Συμφωνίες "κλειδιά" ανάμεσα σε κολοσσούς
10 Φεβρουαρίου 2014 17:03
Ο χορός των δράκων

Δεν πρόλαβε να περάσει μια εβδομάδα από τη συμφωνία της Google με τη Cisco σχετικά με αδειοδότηση πατεντών και αποκάλυψης τεχνογνωσίας, η Samsung ακολουθεί κι αυτή την ίδια συνταγή. Με άμεση εφαρμογή, η συμφωνία μεταξύ της Samsung και της Cisco επιτρέπει στις δύο εταιρίες να έχουν πρόσβαση η μία στο χαρτοφυλάκιο πατεντών της άλλης καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων και τεχνολογιών, με βάθος χρόνου τα 10 έτη.

"Η καινοτομία πάσχει σε αυτό το τρομοκρατημένο από τους νόμους περιβάλλον" δηλώνει ο Dan Lang, αντιπρόεδρος Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Cisco. "Η Cisco και η Samsung κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να ανατρέψουν αυτή την τάση και να προωθήσουν την καινοτομία και την ελευθερία των επιχειρήσεων" συμπληρώνει. Σύμφωνα με τη Samsung αυτό το είδος συμφωνιών για πατέντες, μειώνει τον κίνδυνο πιθανών δικαστικών διαμαχών και αντίθετα επικεντρώνει την προσοχή των εταιριών στην καινοτομία για μελλοντικά προϊόντα και υπηρεσίες. Με άλλα λόγια θέλουν να αποφύγουν παρόμοια κατάσταση, όπως αυτή που βρίσκονται τώρα με την Apple.

Από την άλλη πλευρά, η Nokia και η HTC αποφάσισαν να θέσουν τέλος στον πολυετή πόλεμο πατεντών. Οι δύο εταιρίες έφτασαν σε διακανονισμό για όλες τις τρέχοντες υποθέσεις πατεντών και υπέγραψαν συμφωνία αδειοδότησής τους. Η HTC θα πληρώσει τη Nokia για το χαρτοφυλάκιο των πατεντών της και θα συνεργαστούν σε μελλοντικά σχέδια. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παρέμειναν εμπιστευτικές και δε θα δωθούν στη δημοσιότητα.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που φτάσαμε σε διακανονισμό και επικείμενη συνεργασία με την HTC σχετικά με τις πατέντες της Nokia" δήλωσε ο Paul Melin, υπεύθυνος πνευματικών ιδιοκτησιών της Nokia. "Η Nokia έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια πατεντών στη βιομηχανία" είπε ο Grace Lei, διευθύνων σύμβουλος της HTC. "Ως πρωτοπόρα εταιρία στη βιομηχανία των smartphones, με δυνατό χαρτοφυλάκιο πατεντών, η HTC είναι ευχαριστημένη με αυτή τη συμφωνία, η οποία θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην καινοτομία για τους καταναλωτές μας". Η HTC θα πληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό επί των πωλήσεών της στη Nokia για να τελειώσει η διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ δε θα αποκλείσει τις επίμαχες συσκευές από την αγορά της.

Αυτός ο μήνας μπήκε με τεραστίου ενδιαφέροντος συμφωνίες από εταιρίες κολοσσούς και οι περισσότερες έγιναν με βάθος δεκαετίας. Θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε τι τεχνολογίες και προϊόντα θα έρθουν μέσα από αυτή την ελευθερία και προσήλωση στην καινοτομία.

Tags: