Τι τρέχει με τα BlackBerry;

Γιατί τα τηλέφωνα της δεν πουλάνε;
29 Ιανουαρίου 2014 14:52
Τι τρέχει με τα BlackBerry;

 

Για κάποιο λόγο η BlackBerry δυσκολεύεται να πουλήσει τις συσκευές της. Σίγουρα δεν έχουν τόσο ζωντανό σύστημα εφαρμογών όπως η Google και η Apple, αλλά η Καναδέζικη εταιρία έχει γύρω στις 100,000 εφαρμογές και πολύ φιλικό λειτουργικό σύστημα. Στην πραγματικότητα το BlackBerry OS 10 είναι πολύ πιο γρήγορο από πολλά λειτουργικά smartphone. Όποιος δοκίμασε το Z10 ή το Q10 εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητά τους και από τις multi-tasking δυνατότητές τους. Αντίθετα από το iOS και το Android, το BlackBerry δε θα παγώσει μια εφαρμογή όσο χρησιμοποιείτε μια άλλη αλλά θα συνεχίσει να τρέχει και τις δύο. Επιπλέον όλα τα BlackBerry που έχουν το OS 10, έρχονται εξοπλισμένα με τον Snapdragon S4 dual-core chip της Qualcomm.

Και όμως δεν πουλάνε. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι τα BlackBerry δεν έχουν καλό UI. Αυτό είναι λάθος αν σκεφτούμε ότι η Καναδέζικη εταιρία έχει δώσει τα φώτα της σε πολλούς τομείς στη Nokia, όπως το software της κάμερας και το UI, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο Nokia N9, το πρώτο και μοναδικό Maemo smartphone και στο πρόσφατο Jolla. Μήπως φταίει ο web browser; Όπως το λειτουργικό έτσι και ο browser της BlackBerry είναι εξαιρετικά γρήγορος, ξεπερνώντας κάθε άλλο browser σε οποιοδήποτε κινητό σύμφωνα με τα δημοφιλή benchmark sites. Βέβαια μερικές δημοφιλείς εφαρμογές λείπουν, όπως το Netflix, το Instagram και το HootSuite, αλλά μπορούν να εγκατασταθούν με λίγο κόπο ως εφαρμογές Android. Βέβαια η εμπειρία χρήσης δε θα είναι ίδια και θα είναι μάλλον απίθανο να λειτουργήσει και κάποιο smart watch με το BlackBerry smartphone σας.
Οπότε πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα των BlackBerry; Πρέπει να επενδύσουν στο marketing. Και στο design. Και στο PR. Η μπλογκόσφαιρα δε συμπαθεί τα BlackBerry και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για την εταιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που στρέφονται σε εταιρίες και κυβερνήσεις ως πελάτες, ελπίζοντας πως η αίσθηση ασφαλείας των BlackBerry θα είναι αρκετή για να πείσουν τους συγκεκριμένους πελάτες να τα αγοράσουν. Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται και την τεχνολογία να φτάνει σε πρωτοφανή σημεία, η BlackBerry θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και γρήγορα, αν θέλει να παραμείνει στον τομέα των smartphones.

Tags: