Ατελείωτη, καθαρή ενέργεια σε 20 χρόνια

Από τη Lockheed Martin
17 Οκτωβρίου 2014 16:48
Ατελείωτη, καθαρή ενέργεια σε 20 χρόνια

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο, η Lockheed Martin, ισχυρίζεται πως θα μας προσφέρει ένα μέλλον με καθαρή και αστείρευτη πηγή ενέργειας. Οι επιστήμονες της δουλεύουν πάνω σε ένα compact αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης και περιμένουν να γίνει λειτουργικός μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει φυσικά, θα αλλάξει τον κόσμο.

Για όσους δε γνωρίζουν, η πυρηνική σύντηξη είναι το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης, της διαδικασίας δηλαδή που χρησιμοποιούν σήμερα τα πυρηνικά εργοστάσια για να παράγουν ενέργεια, διαχωρίζοντας ένα άτομο σε ελαφρότερα στοιχεία μέσω της σχάσης. Στην πυρηνική σύντηξη, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, ενώνονται δύο άτομα, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας, χωρίς τους κινδύνους της σχάσης. Πέραν του ότι οι κίνδυνοι και η ραδιενέργεια ελαχιστοποιούνται, οι αντιδραστήρες σύντηξης μπορούν θεωρητικά να μικρύνουν σε τέτοιο βαθμό, που να τοποθετηθούν σε ένα αεροπλάνο… ένα αεροπλάνο που θα μπορεί να πετάει επ’ αόριστον χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού.

Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο Dr. Thomas McGuire, κατάφερε να μικρύνει τις διαστάσεις του αντιδραστήρα κατά 90%, αντί για τις διαστάσεις μιας τριώροφης πολυκατοικίας, στις διαστάσεις ενός φορτηγού. Αυτή η σμίκρυνση σημαίνει πως ο σχεδιασμός και η κατασκευή των αντιδραστήρων, δε θα παίρνει πάνω από ένα χρόνο. Ο McGuire πιστεύει πως η Lockheed Martin, θα μπορέσει να κάνει την πρώτη της επίδειξη πυρηνικής σύντηξης μέχρι το 2020, δηλώνοντας πως η πραγματική πυρηνική εποχή αρχίζει τώρα. Το σύστημα επίσης υπόσχεται να είναι συμβατό με υπάρχουσες υποδομές σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, εκμηδενίζοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων. Τέλος, υποστηρίζει πως βελτιώνει την “ασφάλεια της ενέργειας”, ένας ευγενικός τρόπος για να πει πως δε θα χρειάζεται να αγοράζουν λιγνίτη και πετρέλαιο από τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Tags: