Η κινεζική εφαρμογή που αποκαλύπτει αυτούς που χρωστάνε γύρω σας

Με σκοπό να τους ντροπιάσει
19 Ιανουαρίου 2019 08:15
Η κινεζική εφαρμογή που αποκαλύπτει αυτούς που χρωστάνε γύρω σας

Τα σχέδια της Κίνας για τη δημιουργία ενός κοινωνικού πιστωτικού συστήματος δεν είναι κρυφά. Ουσιαστικά, οι πολίτες  θα βαθμολογούνται βάσει της ζωής τους, χάνοντας πόντους αν κάνουν παρανομίες, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις κλπ. Τα δικαστήρια της Κίνας υποστηρίζουν αυτήν την κατεύθυνση και τώρα ένα δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ μιας εφαρμογής, η οποία θα αποκαλύπτει τους οφειλέτες σε απόσταση 500 μέτρων από την τοποθεσία του χρήστη, βάσει του WeChat, της δημοφιλέστερης εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα.

Μαζί με τους οφειλέτες, θα αποκαλύπτει και προσωπικά στοιχεία τους, όπως ονόματα, αριθμό ταυτότητας και το λόγο για τον οποίο βρίσκονται στη λίστα. Σκοπός είναι να ντροπιάσει τους οφειλέτες ωθώντας τους να πληρώσουν τα χρέη τους για να μην αποκλειστούν κοινωνικά. Από την άλλη, υπάρχει ο φόβος πως η εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογία όχλου, οδηγώντας ανθρώπους να “κυνηγούν” άλλους ανθρώπους που οφείλουν χρήματα.

Όπως σημειώνει με Οργουελικό τόνο η China Daily, η νέα εφαρμογή θα οδηγήσει και τους νομοταγείς πολίτες να ενημερώσουν τις αρχές για τους οφειλέτες οι οποίοι είναι ικανοί να πληρώσουν τα χρέη τους και απλά δεν το κάνουν. Το σύστημα κοινωνικού σκορ στην Κίνα θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά και οι πολίτες με χαμηλά σκορ δε θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες όπως τα αεροπορικά ταξίδια.

Tags: