Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία διαδίδουν περισσότερα fake news 

Αποκαλυπτική νέα μελέτη

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία διαδίδουν περισσότερα fake news

Τα fake news είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στις social media πλατφόρμες, με τις εταιρίες να προσπαθούν να το καταπολεμήσουν, ενώ υπάρχουν και οργανισμοί αφοσιωμένοι στη διασταύρωση και εύρεση ψευδών ειδήσεων. Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο μεγάλο, που μέχρι και σχολεία αφιερώνουν μαθήματα στην εκμάθηση των παιδιών να εντοπίζουν ποιες είναι ψευδείς ειδήσεις και ποιες όχι.

Μία νέα μελέτη ωστόσο υποδεικνύει πως μάλλον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρειάζονται εκπαίδευση και όχι τα παιδιά. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances και αποκαλύπτει πως η πλειοψηφία των fake news μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα από ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω. Μάλιστα η ποσότητα ψευδών ειδήσεων που μοιράζονται από αυτό το γκρουπ, είναι εφτά φορές μεγαλύτερη από ανθρώπους ηλικίας 29 ετών και μικρότερους. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι πως τα νούμερα ισχύουν για ανθρώπους ανεξαρτήτως της πολιτικής τους ιδεολογίας ή του μορφωτικού τους επιπέδου.

Όταν αναφέρουμε τα δεδομένα της ηλικίας, πολλοί λένε “μα ναι, είναι φυσικό”. Για εμένα, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως τα δεδομένα παραμένουν ίδια όταν εισάγεις τις πολιτικές πεποιθήσεις ή την ιδεολογία. Το γεγονός πως είναι ανεξάρτητα από αυτά τα χαρακτηριστικά με εκπλήσσει. Δεν μπορούμε να πούμε πως ισχύουν απλά και μόνο επειδή οι μεγαλύτεροι είναι πιο συντηρητικοί. – Andrew Guess, πολιτικός επιστήμων στο Princeton University

Η μελέτη δεν αναφέρει για ποιο λόγο οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μοιραστούν ψευδείς ειδήσεις. Θεωρίες όμως αναφέρουν ως αιτία τον ψηφιακό αναφαλβητισμό τους, την έλλειψη εξοικείωσης δηλαδή με τις ψηφιακές πηγές, κάτι που οι νεαρότερες γενιές γνώρισαν από τα παιδικά τους χρόνια και προσαρμόστηκαν σε αυτό.

0 comment(s)