Η Κίνα πάει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Για να μας αποκαλύψει τα μυστικά του
09 Δεκεμβρίου 2018 07:24
Η Κίνα πάει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Τα Chang’e-4 rover και lander εκτοξεύτηκαν από την Κίνα και θα φτάσουν στη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή επιφανείας της Κίνας σε αυτό το κομμάτι της Σελήνης, αλλά οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο. Η αποστολή θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την κρυφή πλευρά της Σελήνης η οποία δεν μπορεί να φανεί από τη Γη και θα μας αποκαλύψει τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ό,τι πληροφορίες έχουμε για την αποστολή έρχονται από μία παλαιότερη μελέτη. Η μελέτη κάνει λόγο για ένα lander το οποίο θα προσεληνωθεί στον κρατήρα Von Karman. Μόλις ακουμπήσει στην επιφάνεια, θα απελευθερώσει το rover που κουβαλάει, το οποίο με τη σειρά του θα μελετήσει τα υλικά της επιφάνειας, τη δομή του υπεδάφους και τους σεληνιακούς ανέμους.

Το Chang’e-4 εκτοξεύτηκε επιτυχώς με τον πύραυλο Long March 3B από το Xichang Satellite Launch Center. Πρόκειται για την τέταρτη αποστολή στη Σελήνη. Οι προηγούμενες δύο ήταν δορυφόροι που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ η Chang’e-3 έβαλε στη θεατή πλευρά του φεγγαριού ένα lander και ένα rover. Οι μελλοντικές αποστολές που θα αποτελέσουν το τρίτο στάδιο του σχεδιασμού των Κινέζων συμπεριλαμβάνουν συλλογή δειγμάτων και επιστροφής τους στη Γη, ενώ η Κίνα σκοπεύει να πατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης με αστροναύτες μέχρι το 2025.