Neil deGrasse Tyson: Ο Elon Musk είναι πιο σημαντικός από τον Zuckerberg, τον Bezos και τον Jobs μαζί

Θα αφήσει το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ιστορία του κόσμου
03 Δεκεμβρίου 2018 07:35
Neil deGrasse Tyson: Ο Elon Musk είναι πιο σημαντικός από τον Zuckerberg, τον Bezos και τον Jobs μαζί

Δεδομένου του ρόλου που παίζουν στην καθημερινή μας ζωή τεχνολογικοί μεγιστάνες όπως ο Mark Zuckerberg, ο Steve Jobs και ο Jeff Bezos, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς ποιος από αυτούς θα αφήσει τη μεγαλύτερη ιστορία πίσω του στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο γνωστός αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson  είναι σίγουρος όμως για την απάντηση:

Όσο σημαντικός και να ήταν ο Steve Jobs, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό – και μπορείτε να τον προσθέσετε στον Bill Gates επειδή μαζί έδωσαν ζωή στην επανάσταση του προσωπικού υπολογιστή – ορίστε η διαφορά: Ο Elon Musk προσπαθεί να εφεύρει ένα μέλλον, όχι απλά προσφέροντας την επόμενη εφαρμογή. Αυτό που κάνει ο Elon Musk δεν είναι απλά να μας δώσει την επόμενη εφαρμογή η οποία θα είναι τέλεια στο smartphone μας. Όχι, σκέφτεται την κοινωνία, την κουλτούρα, πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, τι χρειάζεται για να πάμε τον πολιτισμό στον επόμενο αιώνα.

Ο Tyson βλέπει πως με τις εταιρίες του ο Musk προσπαθεί να φέρει την επανάσταση στις μεταφορές και στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ειδικά για το δεύτερο πιστεύει πως ο αποικισμός του διαστήματος θα φέρει τεράστια αλλαγή στον πολιτισμό, εξαλείφοντας την ανάγκη πολέμων για τους όλο και μειωμένους φυσικούς πόρους.

Επειδή υπάρχουν απεριόριστοι πόροι στο διάστημα, πόροι που για αυτούς κάνουμε πολέμους στη Γη. Στο διάστημα δε χρειάζεσαι πόλεμο, απλά πας σε άλλο αστεροειδή και παίρνεις ότι θες. Μια ολόκληρη κατηγορία πολέμων έχει τη δυνατότητα να εξαλειφθεί εντελώς με την εκμετάλλευση διαστημικών πόρων, που περιλαμβάνει και απεριόριστη πρόσβαση σε ενέργεια επίσης.

Αυτό είναι ένα παγκόσμιο θέμα που προσπαθεί να αναπτύξει ο Musk και γι’ αυτό ο Tyson πιστεύει πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φέρει και τη μεγαλύτερη αλλαγή στον πολιτισμό μας σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.

Είμαστε στα σύνορα του μέλλοντος του πολιτισμού και όχι δεν πιστεύω πως παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει από όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αλλά η αναγνώριση θα έρθει τελικά όταν οι τομείς στους οποίους καινοτομεί, θα αλλάξουν τις ζωές αυτών που δεν έχουν ιδέα πως η ζωή τους σύντομα πρόκειται να αλλάξει.

Neil deGrasse Tyson: Why Elon Musk is more important than Jeff Bezos, Mark Zuckerberg and Steve Jobs from CNBC.