Το InSight της NASA μας στέλνει την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη

Προσεδαφίστηκε σώο μετά από 7 λεπτά τρόμου
27 Νοεμβρίου 2018 07:34
Το InSight της NASA μας στέλνει την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη

Το InSight (Interior Exploration) όχημα της NASA έφτασε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι έξι μηνών και μετά από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, την επιβράδυνση και την ανάπτυξη των αλεξίπτωτων, προσεδαφίστηκε επιτυχώς στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Για το προσωπικό εδάφους στο JPL της NASA ήταν εφτά λεπτά που φάνηκε πως διήρκησαν για ώρες, όλα όμως πήγαν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Το InSight έρχεται εξοπλισμένο με σεισμόμετρο για να καταγράφει σεισμούς, συγκρούσεις μετεωριτών και θύελλες. Ένας ιδιαίτερος αισθητήρας θερμότητας θα καταγράφει την ποσότητα της θερμότητας που διοχετεύεται στον αέρα από το εσωτερικό του πλανήτη και ένα σετ κεραιών για την ανίχνευση της ταλάντωσης του Βόρειου Πόλου του Άρη. Η πρώτη φωτογραφία από τον Άρη είναι η ακόλουθη αλλά το InSight φοράει ακόμα το κάλυμμα του φακού για την προστασία του κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης.

Αργότερα, μόλις τα ηλιακά πάνελ αναπτύχθηκαν και ξεκίνησε να παράγεται ενέργεια, νέες φωτογραφίες ξεκίνησαν να καταφθάνουν στη NASA από την επιφάνεια του πλανήτη, τις οποίες αναμετέδιδε ο δορυφόρος Orbiter.

Το InSight θα χρειαστεί δύο με τρεις μήνες για να αναπτύξει πλήρως τα συστήματά του.