Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε ΑμεΑ να γράφουν κείμενα με τη σκέψη τους

Αυτό είναι το πολλά υποσχόμενα BrainGate 2
24 Νοεμβρίου 2018 13:06
Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε ΑμεΑ να γράφουν κείμενα με τη σκέψη τους

Ένα σύστημα συστοιχίας ηλεκτροδίων μπορεί να δώσει ελπίδα σε άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν με υπολογιστές, tablets και smartphones. Ο λόγος για το BrainGate 2, το οποίο δοκίμασαν τρεις άνθρωποι που είναι παράλυτοι από τον λαιμό και κάτω βοηθώντας τους να στείλουν μηνύματα σε φίλους, να πλοηγηθούν στο ίντερνετ και να ακούσουν μουσική μέσα από ένα μη τροποποιημένο tablet. 

Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί με την εμφύτευση μικροηλεκτροδίων στον εγκέφαλο τα οποία αποκωδικοποιούν σε πραγματικό χρόνο τα νευρικά σήματα που αντιστοιχούν στην πρόθεση του να κινήσει κάποιος ένα άκρο. Στις δοκιμές που έγιναν εμφυτεύθηκαν στον κινητικό φλοιό τους -το μέρος του εγκεφάλου που βοηθάει στον έλεγχο της κίνησης-  πλέγματα ηλεκτροδιών, που ανιχνεύουν εγκεφαλική δραστηριότητα και ήταν ένδειξη ότι σκεφτόντουσαν να κουνήσουν τον κέρσορα στην οθόνη. Αυτά τα πρότυπα κινήσεων αποστέλλονταν σε ένα εικονικό ποντίκι το οποίο ήταν ασύρματα συνδεδεμένο με το τάμπλετ. 

Ουσιαστικά μόνο με τις προθέσεις τους και την σκέψη τους, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κάνουν μια σειρά συνηθισμένων ψηφιακών δραστηριοτήτων, όπως browsing και αποστολή email, ενώ μια κυρία παράγγειλε από το online παντοπωλείο λαχανικά και έπαιξε με ένα ψηφιακό πιάνο. 

"Το tablet έγινε σαν προέκταση του εαυτού μου και ήταν πολύ έξυπνο και άμεσο"

Το εντυπωσιακό με αυτή την έρευνα είναι πως το BrainGate2 θα επιτρέπει στους χρήστες να πλοηγηθούν με τις συσκευές που αγοράζουν από τα ράφια των καταστημάτων, χωρίς κάποια άλλη εξωτερική τροποποίηση, ενώ θα απαιτούνται μερικές βασικές ρυθμίσεις για να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμο. 

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πώς η επικοινωνία, η κίνηση και η ελευθερία μπορούν να αποκατασταθούν εν μέρει σε αυτούς που έχουν περιορισμένο έλεγχο του περιβάλλοντος τους και χωρίς την χρήση κάποιου ακριβού ή ειδικευμένου εξοπλισμού.