Ο ορισμός του κιλού αλλάζει

Η μονάδα μάζας θα ορίζεται από μία παγκόσμια σταθερά
13 Νοεμβρίου 2018 11:37
Ο ορισμός του κιλού αλλάζει

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου αντιπρόσωποι 57 χωρών θα βρεθούν στις Βερσαλλίες της Γαλλίας για να ψηφίσουν την αλλαγή του ορισμού του κιλού. Πλέον το βάρος δε θα το μετράμε βασισμένοι σε ένα κομμάτι μέταλλο, αλλά σύμφωνα με τη σταθερά του Planck, η οποία σχετίζει την ενέργεια ενός φωτονίου με τη συχνότητα των κυμάτων του.

Στη Γαλλία στα τέλη του 1700 μια ομάδα επιστημόνων επινόησε τις διεθνείς μονάδες μέτρησης. Από αυτή τη συνάντηση προέκυψε και η ιδέα μια στάνταρ μονάδας μέτρησης της μάζας. Για πάνω από έναν αιώνα το κιλό οριζόταν από το βάρος ενός κυλίνδρου πλατίνας-ιριδίου που βρίσκεται στο International Bureau of Weights and Measures στο Σεβρ της Γαλλίας. Η μάζα του κυλίνδρου είναι σταθερή αλλά το βάρος του όχι. Μεγαλώνει με τη συγκέντρωση στοιχείων του αέρα και μικραίνει με κάθε καθάρισμα. Εθνικά μετρολογικά εργαστήρια έχουν ένα αντίγραφό του σε όλο τον κόσμο και βασίζουν τις μετρήσεις τους σε αυτά, στέλνοντας κάθε 40 έτη αντίγραφα των μετρήσεων για να συγκριθούν με το πρωτότυπο.

Η ιδέα ήταν να έχουμε ένα σύστημα μέτρησης για πάντα, για όλους τους ανθρώπους. Δεν το καταφέραμε με το κιλό. Έχει αυτά τα προβλήματα σταθερότητας, οπότε δεν είναι για πάντα και είναι κλειδωμένο σε χρηματοκιβώτιο οπότε δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Η σταθερά του Planck δεν αλλάζει ποτέ, οπότε είναι ίδια πάντα. Και η αξία του είναι ενσωματωμένη στη δομή του σύμπαντος, οπότε είναι για όλους. – Stephan Schlamminger, φυσικός του US National Institute of Standards and Technology

Η ψήφος αναμένεται να είναι θετική και αποτελεί απλά τυπική διαδικασία σε μία μακροχρόνια συζήτηση. Το νέο σύστημα μέτρησης θα εφαρμοστεί στις 20 Μαΐου 2019.

Tags: