Ένα σώμα από ανθρακονήματα μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για τα ηλεκτρικά οχήματα

Δε χρειάζονται μεγάλες, βαριές μπαταρίες
22 Οκτωβρίου 2018 06:51
Ένα σώμα από ανθρακονήματα μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για τα ηλεκτρικά οχήματα

Ο σκοπός των ηλεκτρικών οχημάτων αυτή τη στιγμή είναι να φτάσουν την εμβέλεια των οχημάτων υγρών καυσίμων, αυτό όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί μιας και χρειάζονται μεγαλύτερες μπαταρίες και ο χώρος είναι περιορισμένος. Μία πιθανή λύση είναι να μετατρέψουμε το ίδιο το αμάξωμα του οχήματος σε μια τεράστια μπαταρία.

Ερευνητές του Chalmers University of Technology της Σουηδίας, βρήκαν έναν τρόπο με τον οποίο τα ανθρακονήματα μπορούν να χρησιμεύσουν και ως ηλεκτρόδια μπαταρίας. Βελτιστοποιώντας το μέγεθος και τον προσανατολισμό των νημάτων μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ανθεκτικότητας του αμαξώματος και των ηλεκτροχημικών ιδιοτήτων που απαιτούνται για την αποθήκευση ενέργειας.

Τα ανθρακονήματα είναι ελαφρώς πιο ανθεκτικά από το ατσάλι, ενώ αν ένα όχημα μπορεί να συλλέγει, να μεταφέρει και να αποθηκεύει ενέργεια από το αμάξωμά του, θα μπορούσε να μειώσει το βάρος του κατά 50%. Το αρνητικό είναι πως ακόμα τα ανθρακονήματα είναι πολύ ακριβά. Παρά τη μεγαλύτερη χρήση τους πλέον, τα συναντάμε μόνο σε ακριβά σπορ αυτοκίνητα, όπου η τιμή παίζει δευτερεύοντα ρόλο μπροστά στο βάρος και τις επιδόσεις.