Η Google αποφάσισε να μη συμμετέχει στο JEDI πρόγραμμα του Πενταγώνου

Παρά τη χρηματοδότηση των $10 δισεκατομμυρίων
21 Οκτωβρίου 2018 06:44
Η Google αποφάσισε να μη συμμετέχει στο JEDI πρόγραμμα του Πενταγώνου

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά σας μεταφέραμε τη συνεργασία της Google με το Αμερικανικό Πεντάγωνο και τις σφοδρές αντιδράσεις των υπαλλήλων της για αυτό. Η συνεργασία αφορούσε την ανάπτυξη μιας τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα ανέλυε τα εναέρια πλάνα των πολεμικών drones των ΗΠΑ και χιλιάδες εργαζόμενοι της Google ζητούσαν την απεμπλοκή της εταιρίας από στρατιωτικούς σκοπούς.

Δεν είναι σίγουρο αν η αντίδραση αυτή είχε αποτέλεσμα, αλλά σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg η Google επέλεξε να μη συμμετέχει στο διαγωνισμό cloud του Πενταγώνου με έπαθλο $10 δισεκατομμυρίων. Το project θα είχε διάρκεια δέκα ετών. Έκτοτε η Google επιβεβαίωσε πως δε θα συμμετέχει στο διαγωνισμό με την εξής δήλωση.

Δε θα συμμετέχουμε στο JEDI (Joint Enterprise Defence Infrastructure) συμβόλαιο επειδή πρώτον, δεν μπορούσαμε να πάρουμε την επιβεβαίωση πως θα εναρμονιζόταν με τις Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουμε θέσει. Δεύτερον, διαπιστώσαμε πως υπήρχαν κομμάτια στο συμβόλαιο τα οποία δε συμβάδιζαν με τις τρέχουσες κυβερνητικές πιστοποιήσεις μας.

Ωστόσο η Google σημείωσε πως “εργάζεται για να υποστηρίξει την αμερικανική κυβέρνηση με το cloud της, με πολλούς τρόπους”.