Το 90% των επιτραπέζιων αλατιών περιέχουν μικροπλαστικά

Μία σύγχρονη πραγματικότητα
20 Οκτωβρίου 2018 07:00
Το 90% των επιτραπέζιων αλατιών περιέχουν μικροπλαστικά

Έρευνες επιστημόνων της Νότιας Κορέας και της Greenpeace East Asia αποκάλυψαν πως το 90% των επιτραπέζιων αλατιών που καταναλώνουμε περιέχουν μικροπλαστικά. Από τις 39 μάρκες αλατιών που ερεύνησαν από όλο τον κόσμο, οι 36 περιείχαν μικροπλαστικά, ενώ οι τρεις μάρκες που ήταν καθαρές προήλθαν από την Ταϊβάν, την Κίνα και την Γαλλία. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πως μάρκες από την Ασία τείνουν να έχουν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών βρέθηκαν σε αλάτι που πωλείται στην Ινδονησία. Η Ινδονησία, με 54.720 χιλιόμετρα ακτογραμμών είναι το νούμερο δύο του κόσμου στη μόλυνση των υδάτων από πλαστικά.

Ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 2000 μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια το χρόνο μέσω του αλατιού. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί πόσο βλαβερή είναι η κατανάλωση μικροπλαστικών από ανθρώπους για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα και οι μόνες έρευνες που υπάρχουν είναι σε ποντίκια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η κατανάλωση μικροπλαστικών από ανθρώπους μέσω προϊόντων που προέρχονται από τη θάλασσα, συνδέονται στενά με τα πλαστικά απόβλητα συγκεκριμένων περιοχών. Για να περιορίσουμε την έκθεσή μας στα μικροπλαστικά, απαιτούνται προληπτικά μέτρα, όπως ο έλεγχος της απόθεσης των πλαστικών στο περιβάλλον και πιο σημαντικό, η μείωση των πλαστικών αποβλήτων.

Τη μελέτη μπορείτε να τη βρείτε στο Enviromental Science & Technology.