Η Google θα χρεώνει τους κατασκευαστές Android για τα apps της στην Ευρώπη

Αλλάζει εντελώς τη στάση της μετά το πρόστιμο μαμούθ των $5 δις
17 Οκτωβρίου 2018 14:00
Η Google θα χρεώνει τους κατασκευαστές Android για τα apps της στην Ευρώπη

Μετά το πρόστιμο μαμούθ που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Google ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρία αλλάζει εντελώς της στάση της απέναντι στους κατασκευαστές. Πλέον, θα είναι η πρώτη φορά που θα χρεώνει για τις υπηρεσίες του Android, το δωρεάν mobile λειτουργικό της και συγκεκριμένα θα προσθέσει ένα τέλος άδειας για το Play Store  και τα Google Apps. 

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές Android smartphones στην Ευρώπη θα πρέπει να πληρώνουν εάν θέλουν να έρχονται προεγκατεστημένα τα Google Apps, όπως το Gmail, το Google Maps και το YouTube, κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια. Μάλιστα, το Google Search και το Chrome θα χρεώνονται ξεχωριστά. Παρόλα αυτά η άδεια για την χρήση του Android OS θα παραμείνει δωρεάν.

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί το ύψος του ποσού των τελών αδειοδότησης των GApps προς τους κατασκευαστές, όπως οι Samsung, Huawei, Sony, Xiaomi και άλλους. Επομένως, από εδώ και στο εξής τους δίνονται τρεις επιλογές. Η μια να λανσάρουν ένα κινητό με το Play Store και όλες τις εφαρμογές της Google, εκτός του Chrome και του Search. Η άλλη να περιλαμβάνει τα πάντα όπως γίνεται σήμερα και η τελευταία να το κυκλοφορήσουν χωρίς το Play Store και τις Google εφαρμογές. 

Ένα ενδεχόμενο, μετά και από αυτή την εξέλιξη, είναι πως το κόστος των Android συσκευών ίσως να σκαρφαλώσει στην Ευρώπη και να επωμιστούν το βάρος εν τέλει οι καταναλωτές. Η Google από την πλευρά της θα κάνει έφεση στην απόφαση της Κομισιόν, μιας και αυτός ο διαχωρισμός δεν την συμφέρει. Για το προσεχές μέλλον, όμως, θα πρέπει να συμμορφωθεί και οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τις 29 Οκτωβρίου. 

Από την άλλη, η Κομισιόν δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Google για το εάν θα χρεώνει ή όχι τις εφαρμογές της και το Play Store και πως είναι ευθύνη της να αλλάξει την πολιτική της, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.