Ατύχημα σε μαγνητικό τομογράφο καταστρέφει όλα τα iPhone του κτιρίου

40 iOS συσκευές αχρηστεύτηκαν
14 Οκτωβρίου 2018 07:31
Ατύχημα σε μαγνητικό τομογράφο καταστρέφει όλα τα iPhone του κτιρίου

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε σε ένα νοσοκομείο, όπου κατά την εγκατάσταση ενός μαγνητικού τομογράφου αχρηστεύτηκαν όλες οι iOS συσκευές του κτιρίου.

Γρήγορα καταλάβαμε πως το ατύχημα είχε επηρεάσει μόνο τις iOS συσκευές. iPads, iPhones και Apple Watches είχαν όλα αχρηστευτεί εντελώς (ή καταστραφεί;). Όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός ήταν μια χαρά. Δε με εκπλήσσει που ένας τεράστιος, ισχυρός, υπεραγώγιμος ηλεκτρομαγνήτης μπόρεσε να το κάνει αυτό. Αυτό που με εκπλήσσει είναι πως επηρέασε μόνο Apple προϊόντα. Έχουμε περίπου 40 χρήστες που επηρεάστηκαν και όλοι θα πάρουν γυαλιστερές νέες συσκευές απόψε.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP) που προήλθε από τον μαγνητικό τομογράφο, αλλά αυτή η θεωρία απορρίφθηκε γρήγορα επειδή ένας EMP θα επηρέαζε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή και όχι μόνο iOS. Η κατασκευάστρια εταιρία του τομογράφου υποπτεύθηκε πως μπορεί να οφείλεται σε μια διαρροή ηλίου (το ήλιο χρησιμοποιείται για να ψύχονται υπεραγώγιμοι μαγνήτες), υποψία που επιβεβαιώθηκε αργότερα με 120 λίτρα υγρού ήλιου να έχουν διαρρεύσει στη διάρκεια 5 ωρών. Ο χώρος του μαγνητικού τομογράφου μοιράζεται τον αέρα με το σύνολο της εγκατάστασης και έτσι 90.000 κυβικά μέτρα γέμισαν με αέριο ήλιο.

Γιατί λοιπόν επηρεάστηκαν μόνο οι iOS συσκευές; Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές ενσωματώνουν μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα, τα MEMS, τα οποία εκτελούν λειτουργίες όπως να μετρούν το χρόνο και είναι ερμητικά κλειστά σε μικροθαλάμους μέσα στη συσκευή, επειδή μπορούν να επηρεαστούν από αέρια με μικρό ατομικό βάρος. Φαίνεται λοιπόν πως οι θάλαμοι των iOS συσκευών επέτρεψαν στο ήλιο να εισέλθει μέσα στα MEMS με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της συσκευής. Πολλοί πιστεύουν πως οι συσκευές μπορεί να επανέλθουν σε λειτουργία μόλις περάσει αρκετός χρόνος, ίσως μία βδομάδα ή και περισσότερο.