Amazon: Υπάλληλοί της πουλούσαν δεδομένα πελατών σε εταιρίες

Διερευνά την υπόθεση η Amazon
17 Σεπτεμβρίου 2018 08:28
Amazon: Υπάλληλοί της πουλούσαν δεδομένα πελατών σε εταιρίες

Οι δωροδοκίες στον τεχνολογικό τομέα είναι κάτι σύνηθες θα έλεγε κανείς, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος υπάλληλος αποκαλύπτει βιομηχανικά μυστικά – κάποιο χαρακτηριστικό ενός τηλεφώνου για παράδειγμα – έναντι κάποιου αντιτίμου. Τα πράγματα όμως σοβαρεύουν όταν εμπλέκονται προσωπικά δεδομένα πελατών. Στην προκειμένη, ένα ρεπορτάζ της Wall Street Journal έφερε στην επιφάνεια το γεγονός πως υπάλληλοι της Amazon δέχονται δωροδοκίες από εταιρίες για να δώσουν δεδομένα πελατών σε αυτές.

Η Amazon έκτοτε έχει παραδεχθεί το γεγονός και έχει ξεκινήσει πλήρη έρευνα. Οι εταιρίες πληρώνουν έως και $2.000 για να έχουν πρόσβαση στην εσωτερική βάση δεδομένων πωλήσεων της Amazon καθώς και στις email διευθύνσεις των reviewers, έτσι ώστε να τους πείσουν να αλλάξουν ή να αφαιρέσουν μία κακή κριτική του προϊόντος τους. Έχουν μάλιστα καταγραφεί και περιπτώσεις στις οποίες οι εταιρίες πλήρωσαν υπαλλήλους της Amazon για να διαγράψουν αρνητικές κριτικές. Η εκ των έσω γνώση των μηχανισμών της Amazon δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εταιρίες αυτές, αφού γνωρίζουν τις καταναλωτικές συνήθειες πελατών, δημοφιλείς λέξεις κλειδιά, μπορούν να αλλάξουν τις περιγραφές των προϊόντων για τη βελτιστοποίησή τους και να προωθήσουν να προϊόντα τους στην κορυφή της λίστας αναζήτησης.

Έχουμε αυστηρές πολιτικές και ένα Κώδικα Επιχειρηματικής Πρακτικής και Ηθικής για τους υπαλλήλους μας. Ενσωματώνουμε εξελιγμένα συστήματα για να περιορίσουμε και να ελέγξουμε την πρόσβαση στην πληροφορία. Διατηρούμε τους υπαλλήλους μας σε υψηλά ηθικά στάνταρ και οποιοσδήποτε παραβιάζει τον Κώδικά μας αντιμετωπίζει πειθαρχικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης και πιθανής νομικής και ποινικής δίωξης. Επιπροσθέτως έχουμε μηδενική ανοχή για την εκμετάλλευση των συστημάτων μας και αν βρούμε κάποιους που έχουν τέτοια δράση θα λάβουμε άμεσα μέτρα εναντίον τους, συμπεριλαμβανομένης της παύσης πωλήσεων από αυτούς, τη διαγραφή των reviews των προϊόντων τους, την παρακράτηση χρημάτων και τη λήψη νομικών δράσεων. Τελούμε μία ενδελεχή έρευνα για αυτές τις καταγγελίες. - Amazon