Η Google θέλει να "σκοτώσει" το URL

Είναι δυσνόητο και θέλει να το αλλάξει
06 Σεπτεμβρίου 2018 08:27
Η Google θέλει να

Το URL (Uniform Resource Locators) είναι αυτό που πληκτρολογούμε για να μας εμφανίσει ένα συγκεκριμένο website, η λεγόμενη “διεύθυνσή” του. Και αυτό ισχύει σχεδόν από την αρχή του internet. Ωστόσο η Google πιστεύει πως αυτή η μέθοδος είναι ξεπερασμένη και προβληματική και πως πρέπει να αλλάξει άμεσα. Μιλώντας στο WIRED, η επικεφαλής μηχανικός του Chrome, Adrienne Porter Felt, δήλωσε:

Οι άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν να καταλάβουν τα URLs. Διαβάζονται δύσκολα, δεν ξέρεις ποιο κομμάτι τους είναι έμπιστο και γενικά δε νομίζω πως τα URLs λειτουργούν θετικά στην αποκάλυψη της ταυτότητας ενός site.

Είναι αλήθεια πως τα URLs πολλές φορές  είναι περίπλοκα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται εφαρμογές σμίκρυνσής τους, τα λεγόμενα URL shorteners. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται από hackers σε phishing απάτες, μοιάζοντας με URL από την τράπεζα του θύματος, με αποτέλεσμα οι λιγότερο υποψιασμένοι να μπαίνουν σε μπελάδες. Ο Chrome έχει πάρει μέτρα προστασίας, προειδοποιώντας τους χρήστες για ύποπτες ιστοσελίδες, ενώ υπάρχουν και τα πιστοποιητικά ασφαλείας για να αποδείξουν αν ένα site είναι ασφαλές ή όχι. Αυτά δεν είναι όμως αρκετά για την Google, η οποία θέλει να αλλάξει τη μορφή των URLs και ας μην ξέρει ακόμα πώς.

Δε γνωρίζω πως θα μοιάζει αυτό, επειδή είναι μια ενεργή συζήτηση με την ομάδα αυτή τη στιγμή. Αλλά ξέρω πως οτιδήποτε προτείνουμε θα είναι αμφιλεγόμενο. Αυτή είναι μία από τις προκλήσεις όταν έχεις να κάνεις με μία τόσο παλιά και ανοιχτή πλατφόρμα που συνεχώς εξαπλώνεται. Η αλλαγή θα είναι αμφιλεγόμενη οποιαδήποτε μορφή και να πάρει. Αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι, επειδή όλοι είναι δυσαρεστημένοι με τα URLs. Είναι πραγματικά απαίσια. – Parisa Tabriz, Διευθύντρια Μηχανικής στον Chrome

Tags: