Google και Mastercard συνδέουν online διαφημίσεις με offline αγορές;

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον
01 Σεπτεμβρίου 2018 06:34
Google και Mastercard συνδέουν online διαφημίσεις με offline αγορές;

Μία νέα θεωρία συνομωσίας έκανε την εμφάνισή της τις τελευταίες μέρες και θέλει τις Google και Mastercard να συνεργάζονται για την παρακολούθηση της απόδοσης των online διαφημίσεων στις offline αγορές. Η αναφορά ήρθε στη δημοσιότητα από το Bloomberg και ισχυρίζεται πως Google και Mastercard έχουν καταλήξει σε συμφωνία, στην οποία η Mastercard θα προμηθεύει την Google με πληροφορίες αγορών που έχουν κάνει οι πελάτες της σε φυσικά καταστήματα και η Google έπειτα θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των online διαφημίσεών της αντιπαραβάλλοντας τα δεδομένα διαφήμισης που έχει για το συγκεκριμένο χρήστη.

Αν μία αγορά σε φυσικό κατάστημα γίνει μέσα σε 30 μέρες με πιστωτική/χρεωστική Mastercard από τότε που ο χρήστης έχει δει τη σχετική διαφήμιση στο internet, η Google θα ενημερώνει το διαφημιζόμενο σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης και θα προσφέρει μία καρτέλα με “offline έσοδα” τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν αυτή την πώληση. Η συμφωνία αυτή υποτίθεται πως κόστισε στην Google εκατομμύρια δολάρια.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ωστόσο εκπρόσωπός της δήλωσε πως δεν έχει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των κατόχων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών και πως δε μοιράζεται τις πληροφορίες που διαθέτει και μπορούν να κάνουν κάποιον ταυτοποιήσιμο με κανένα.

Η Mastercard ισχυρίστηκε πως η υπόθεση της αναφοράς είναι ψευδής, αφού η εταιρία δε γνωρίζει τα συγκεκριμένα αντικείμενα που αγοράζει ο κάτοχος της κάρτας είτε σε φυσικό κατάστημα είτε σε ψηφιακό. Η υπηρεσία μετρήσεών της απλά παρέχει στους εμπόρους το μέσο όρο του όγκου των συναλλαγών και της αξίας τους χωρίς να προσφέρει ξεχωριστές αγορές ή προσωπικά δεδομένα.