Βρέθηκε νέα τεράστια μαύρη τρύπα μέσα σε νάνο γαλαξία

Αφήνοντας άφωνους τους αστρονόμους
15 Αυγούστου 2018 13:20
Βρέθηκε νέα τεράστια μαύρη τρύπα μέσα σε νάνο γαλαξία

Ένα από τα τηλεσκόπια της Χιλής που χειρίζεται το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, καθώς βρήκε μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός υπερπυκνου νάνου γαλαξία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο θέαμα που άφησε έκπληκτους τους αστρονόμους καθώς έχουμε να κάνουμε με μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε έναν υπέρπυκνο νάνο γαλαξία. Ως νάνος γαλαξίας χαρακτηρίζεται κάθε μικρός γαλαξίας που περιέχει λιγότερους από περίπου 10 δισεκατομμύρια αστέρες. Συγκριτικά ο δικός μας Miky Way έχει περίπου 200 με 400 δισεκατομμύρια αστέρες. Αντίστοιχα, οι υπέρπυκνοι νάνοι γαλαξίες (UCD) αποτελούν μια κατηγορία πολύ μικρών γαλαξιών με πολύ μεγάλες αστρικές πυκνότητες και είναι αρκετά σπάνιοι.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Anton Afanasiev, δήλωσε:

Ανακαλύψαμε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Fornax UCD3. Η μαύρη τρύπα έχει μάζα 3.5 εκατομμύρια φορές αυτή του Ήλιου και είναι παρόμοια με αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του Milky Way.

Αυτό που κάνει το εύρημα της υπερμεγέθης μαύρης τρύπας τόσο αξιοσημείωτο είναι ότι οι UCD τείνουν να είναι πολύ μικροι με ακτίνες που δεν ξεπερνούν τα 300 έτη φωτός. Συγκριτικά, ο δικός μας γαλαξίας έχει ακτίνα 50.000 έτη φωτός. Παρόλο που έχουμε να κάνουμε με έναν τόσο συμπαγή γαλαξία, η μαύρη τρύπα του έχει μάζα 3.5 εκατομμύρια φορές αυτή του Ήλιου και προσεγγίζει την μαύρη τρύπα Sagittarius A* που εκτιμάται ότι υπάρχει στο κέντρο του Milky Way. Μάλιστα η μαύρη τρύπα που βρέθηκε είναι μόλις η τέταρτη που έχουμε εντοπίσει μέσα σε UCD. Όσον αφορά τη μάζα της, αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της συνολικής μάζας του γαλαξία Fornax UCD3. Σε πιο συνηθισμένους γαλαξίες, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα αντιπροσωπεύει περίπου το 0,3% της συνολικής μάζας.