Η NASA εντόπισε το τεράστιο “τείχος υδρογόνου” στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος;

Το διαστημόπλοιο New Horizons επιβεβαιώνει τα όσα είδαν και τα Voyager
15 Αυγούστου 2018 08:09
Η NASA εντόπισε το τεράστιο “τείχος υδρογόνου” στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος;

Επιστήμονες της NASA πιστεύουν πως ένα "τείχος υδρογόνου" βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος και τώρα πιθανότατα το εντόπισαν ξανά χάρη στο διαστημόπλοιο New Horizons.

Πιο συγκεκριμένα το λεγόμενο αυτό τείχος υδρογόνου είναι θεωρητικά το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος, αφού βρίσκεται στο άκρο του. Πρόκειται για το σημείο που οι ηλιακοί άνεμοι σταματούν και όπου συσσωρεύεται ένα σύνολο διαστρικής ύλης μικρής μάζας που δεν μπορεί να διαπεράσει τους ανέμους και να εισέρθει στο ηλιακό μας σύστημα. Τα μεγάλα ποσά ύλης και ενέργειας που εκτοξεύει ο Ήλιος συνεχίζουν να ταξιδεύουν αρκετά μετά την τροχιά του Πλούτωνα, αλλά η δυνατότητά τους να ‘σπρώχνουν’ προς τα πίσω την σκόνη και την υπόλοιπη διαστρική ύλη μειώνεται αναλογικά με την απόστασή τους από τον Ήλιο. Εκεί ακριβώς σχηματίζεται ένα ορατό ας πούμε τείχος. Από την μια πλευρά υπάρχουν τα τελευταία απομεινάρια των ηλιακών ανέμων και από την άλλη μια συσσώρευση ύλης που περιλαμβάνει μεγάλα ποσά υδρογόνου.

Οι ερευνητές και οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν τώρα πως βλέπουν αυτό το τείχος με το New Horizons που είχε περάσει τον Πλούτωνα το 2015. Συγκεκριμένα, το διαστημόπλοιο μπορεί να δει υπεριώδες φως, όπως ακριβώς θα παρήγαγε θεωρητικά ένα τέτοιο τείχος υδρογόνου. Τα δύο Voyager διαστημόπλοια, τα οποία είναι τα σκάφη της NASA που έχουν ταξιδέψει τη μεγαλύτερη απόσταση ξεκινώντας τη δεκαετία του 70’, είχαν εντοπίσει ομοίως το υπεριώδες αυτό φως. Παρόλο που και τα τρία διαστημόπλοια είδαν ακριβώς το ίδιο πράγμα, ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το υπεριώδες αυτό φως δεν ανακλάται από κάποιο άλλο σημείο που βρίσκεται βαθύτερα στο διάστημα.

Ωστόσο, οι αισθητήρες του New Horizons είναι πολύ πιο ευαίσθητοι και θα συνεχίζουν να δουλεύουν για ακόμη 15 με 20 χρόνια. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι αν υπάρξει ένα σημείο που οι μετρήσεις για υπεριώδες φως αρχίσουν να μειώνονται τότε ενδέχεται το New Horizons να έχει αφήσει το τείχος υδρογόνου ‘στον πίσω καθρέφτη του’, αν όμως το φως δε σταματήσει, τότε η πηγή του ενδέχεται να είναι κάπου άλλου στο διάστημα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό δημοσίευμα που αναρτήθηκε στις 7 Αυγούστου στο περιοδικό Geophysical Research Letters και αφορά τα διάφορα ευρήματα του New Horizons.