Τα Google Glass βοηθούν παιδιά με αυτισμό

Ενημερώνοντάς τα για τα συναισθήματα που εκφράζουν οι άνθρωποι
03 Αυγούστου 2018 07:12
Τα Google Glass βοηθούν παιδιά με αυτισμό

Το φάσμα του αυτισμού έχει αρχίσει να μελετάται σοβαρά σχετικά πρόσφατα στη σύγχρονη ιστορία με νέα δεδομένα να έρχονται στη δημοσιότητα κάθε χρονιά και η τεχνολογία φαίνεται πως μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη διαχείρισή του. Και μπορεί τα Google Glass να απέτυχαν ως εμπορικό προϊόν, μία έρευνα όμως η οποία δημοσιεύτηκε από το npj Digital Medicine αποκαλύπτει πως παιδιά με αυτισμό μπόρεσαν να διαχειριστούν κοινωνικές καταστάσεις με τη βοήθεια των Google Glass.

Ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή η οποία δυσχεραίνει την ικανότητα κάποιου να επικοινωνήσει με άλλους. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας τα Google Glass και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μπόρεσαν να προσφέρουν δεδομένα στο παιδί που το ενημέρωναν για το είδος των συναισθημάτων που εξέφραζε αυτός που ήταν απέναντί του.

Παιδιά με ASD έχουν επιδείξει δυσκολία στις ικανότητες επεξεργασίας των εκφράσεων του προσώπου, για παράδειγμα δεν μπορούν να διαχωρίσουν το φόβο από την έκπληξη, ενώ δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πιο λεπτά συναισθήματα. Τα παιδιά αποφεύγουν ακόμα και να κοιτάξουν στα μάτια κάποιον. Μαθαίνοντας αυτές τις ικανότητες σε παιδιά με αυτισμό είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική τους ανάπτυξη και συνδέεται στενά με την ενσυναίσθηση.

Αυτό σημαίνει πως παιδιά με αυτισμό θα μπορούν να αναγνωρίζουν πότε κάποιος είναι χαρούμενος, νευριασμένος, λυπημένος, δυσαρεστημένος κλπ. και θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τέτοιες καταστάσεις. Στις πιλοτικές δοκιμές επιλέχθηκαν 14 παιδιά για να δοκιμάσουν το σύστημα στο σπίτι τους. Με το τέλος των δοκιμών, 12 από τα 14 παιδιά κοιτούσαν περισσότερο στα μάτια το συνομιλητή τους.