Συσκευή εμπνευσμένη από Origami πιάνει πλάσματα του βυθού

Σχεδιάστηκε για να μην τα τραυματίζει
20 Ιουλίου 2018 04:30
Συσκευή εμπνευσμένη από Origami πιάνει πλάσματα του βυθού

Όταν οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν ψάρια και οστρακοειδή συνήθως το κάνουν πιάνοντάς τα με τη βοήθεια διχτυών.  Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη για πλάσματα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσάς κάτι που δεν ισχύει όμως για τις μορφές ζωής που βρίσκονται στο βυθό. Κάποια από τα πλάσματα που κατοικούν στο βυθό της θάλασσάς έχουν πολύ πιο ευαίσθητα σώματα και τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται συνήθως θα μπορούσαν να τα τραυματίσουν θανάσιμα.

Οι εναλλακτικές που είχαν στην διάθεση τους μέχρι στιγμής οι επιστήμονες εκτός από επικίνδυνες για την ζωή των πλασμάτων ήταν και δύσκολες στη χρήση, καθώς απαιτούσαν και μια δεξιοτεχνία από την μεριά του ανθρώπινου παράγοντα. Η τεχνολογία αναγκάστηκε να δανειστεί από τον σχεδιασμό των Ιαπωνικών οριγκάμι για να κατασκευάσει μια συσκευή που θα είναι και εύκολη στη χρήση αλλά και απίθανο να τραυματίσει της μορφές ζωής βαθιά στη θάλασσα.

Η συσκευή δοκιμάστηκε επιτυχώς σε βάθος 700 μέτρων, αλλά οι δημιουργοί της λένε πως θα λειτουργεί εξίσου καλά και σε βάθος 11 χιλιομέτρων. Μελλοντικά ευελπιστούν να ενσωματώσουν κάμερες και αισθητήρες αφής έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία.

Tags: