Πρόστιμο ρεκόρ €4.34 δισεκατομμυρίων στην Google από την Ευρώπη

Για παράνομους περιορισμούς στο Android
19 Ιουλίου 2018 08:09
Πρόστιμο ρεκόρ €4.34 δισεκατομμυρίων στην Google από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στην Google, ύψους €4.34 δισεκατομμυρίων! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η Google καταχράζεται την κυριαρχία της στην Android αγορά σε τρεις κύριους τομείς. Καταρχάς η εταιρία συνδυάζει τη μηχανή αναζήτησής της με Chrome εφαρμογές στο Android. Δεύτερον, μπλοκάρει τους κατασκευαστές τηλεφώνων από το να παράγουν συσκευές με διαφορετικές (forked) εκδόσεις του Android, ενώ τέλος κατηγορείται για πληρωμές σε συγκεκριμένους μεγάλους κατασκευαστές και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να υπάρχει αποκλειστικά και μόνο το Google search app στα τηλέφωνά τους.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή θέλει να  δει την Google να “σταματά τις παράνομες πρακτικές της μέσα σε 90 ημέρες”. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε διάστημα τριών μηνών η Google πρέπει να σταματήσει να αναγκάζει τους κατασκευαστές να προ-φορτώνουν Google και Chrome εφαρμογές ως αντάλλαγμα για να έχουν πρόσβαση στο Play Store. Θα πρέπει επίσης να επιτρέψει τις διαφορετικές εκδόσεις Android επειδή δεν μπόρεσε να αποδείξει στην επιτροπή πως τα Android forks θα υποφέρουν από τεχνικά προβλήματα και ελλιπή υποστήριξη εφαρμογών.

Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής και με σημαντική διαφορά από το προηγούμενο των €2.42 δισεκατομμυρίων που επιβλήθηκε πάλι στην Google το 2017. Η σκληρή γραμμή στην προστασία του ανταγωνισμού στον τεχνολογικό τομέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φέρει πρόστιμα αξίας €1.06 δισεκατομμυρίων στην Intel (2009), €899 εκ. και €561 εκ. στη Microsoft (2008 και 2013) και €110 εκατομμυρίων στο Facebook (2017).

Η Google θα προχωρήσει σε έφεση για την ακύρωση της απόφασης.