Ο αμφιλεγόμενος νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων στο internet δεν περνάει από το Ευρωκοινοβούλιο

Περιείχε τα περίφημα Άρθρα 11 και 13
06 Ιουλίου 2018 06:57
Ο αμφιλεγόμενος νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων στο internet δεν περνάει από το Ευρωκοινοβούλιο

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί πνευματικών δικαιωμάτων στο internet που έγινε γνωστό ως Copyright Directive, ξεκίνησε ως μια απλή αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων που θα περνούσε στην εποχή του internet. Ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με δύο άρθρα, το Άρθρο 11 και 13.

Το Άρθρο 11 ήταν ουσιαστικά ένας φόρος για links, τον οποίο θα πλήρωναν πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook όταν χρησιμοποιούσαν links από άλλες πηγές, ενώ το Άρθρο 13 θα εισήγαγε ένα “upload φίλτρο” το οποίο θα απαιτούσε όλο το περιεχόμενο που υπάρχει online να ελέγχεται για πνευματικά δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο λοιπόν απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 278 ψήφους υπέρ και 318 ψήφους κατά. Η αιτία της απόρριψης από τους Ευρωβουλευτές δεν ήταν ωστόσο το νομοσχέδιο καθαυτό, αλλά η ελλιπής – ή και μηδαμινή – ενημέρωση που είχαν για αυτό το θέμα όταν κλήθηκαν να το ψηφίσουν. Να σημειώσουμε πως η εξέλιξη αυτή δε ρίχνει το νομοσχέδιο στον κάδο των αχρήστων, αλλά το επιστρέφει στη σχεδιαστική του φάση και αναμένεται νέα ψήφος το Σεπτέμβριο. Αυτή τη φορά, οι Ευρωβουλευτές  θα έχουν την ανοιχτή διαβούλευση που ζητούσαν.

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπέρμαχος του νομοσχεδίου ήταν και η μουσική βιομηχανία, ενώ κατά τάχθηκαν οργανισμοί όπως το Mozilla Foundation, το Electronic Frontier Foundation και το Wikimedia. Αυτοί που υποστήριζαν το νομοσχέδιο ισχυρίζονται πως η απόρριψή του θα ενδυναμώσει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες των ΗΠΑ, πλήττοντας παράλληλα καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Από την άλλη, η Mozilla δήλωσε τα εξής:

Το Ευρωκοινοβούλιο άκουσε σήμερα τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών και ψήφισε κατά των προτάσεων που θα έπλητταν σημαντικά το ανοιχτό internet στην Ευρώπη. Το μέλλον ενός ανοιχτού internet και της δημιουργικότητας στην Ευρώπη εξαρτάται από αυτό.