Επιστήμονες δημιουργούν έμβρυα ελπίζοντας να σώσουν τους βόρειους λευκούς ρινόκερους

Η Najin και η Fatu είναι οι τελευταίες του είδους τους
05 Ιουλίου 2018 06:10
Επιστήμονες δημιουργούν έμβρυα ελπίζοντας να σώσουν τους βόρειους λευκούς ρινόκερους

Οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι (NWR) οδηγούνται μαθηματικά στην εξαφάνιση εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς εμείς να έχουμε πολλές επιλογές για τη μοίρα τους. Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος, ο Sudan, πέθανε πριν μήνες, ενώ τα μόνα θηλυκά που απομένουν είναι η Najin και η Fatu, οι οποίες είναι στείρες.

Μια νέα τεχνική που περιγράφεται στο Nature, δίνει τώρα ελπίδα για αποκατάσταση του πληθυσμού των λευκών ρινόκερων. Επιστήμονες δημιούργησαν επιτυχώς το πρώτο έμβρυο ρινόκερου στο εργαστήριο. Η ομάδα συνέλεξε ωάρια από νότιους λευκούς ρινόκερους με μία νέα συσκευή και τα γονιμοποίησε χρησιμοποιώντας σπέρμα από νεκρούς βόρειους λευκούς ρινόκερους. Θεωρητικά, τα έμβρυα έχουν το σωστό DNA για να συνεχιστεί το είδος.

Ωστόσο τα ρίσκα είναι πολλά. Οι παρένθετες μητέρες αρχικά θα είναι οι νότιοι ρινόκεροι, με τα υβρίδια που θα παραχθούν να είναι βιολογικά πιο συμβατά για να γίνουν και αυτά στο μέλλον παρένθετες μητέρες. Τελικός στόχος θα είναι να γονιμοποιηθούν οι δύο τελευταίοι θηλυκοί βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, αλλά ο χρόνος πιέζει. Με 16 μήνες κυοφορία, οι επιστήμονες έχουν περίπου ένα χρόνο για να προχωρήσουν στη γονιμοποίηση, ενώ το απόθεμα σπέρματος είναι περιορισμένο. Ένας ακόμα κίνδυνος είναι η πλήρης αναισθησία που πρέπει να πραγματοποιηθεί για δύο ώρες στα δύο τελευταία μέλη του είδους. Και ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, προβλήματα στην ανάπτυξη του πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει και η περιορισμένη γενετική ποικιλία.

Αν οι επιστήμονες πετύχουν το στόχο τους, θα δούμε το πρώτο μωρό λευκό ρινοκεράκι σε τρία χρόνια, ενώ η μέθοδος θα αποτελέσει τη βάση για τη σωτηρία πολλών καταδικασμένων σε εξαφάνιση ειδών.