Τι είναι αυτό που τράβηξε την προσοχή των αστρονόμων;

Το φαινόμενο ονομάστηκε "the cow"
28 Ιουνίου 2018 04:30
Τι είναι αυτό που τράβηξε την προσοχή των αστρονόμων;

Μία μυστηριώδης λάμψη σε ένα γειτονικό γαλαξία έκανε τους αστρονόμους ανά τον κόσμο να προσπαθούν να καταλάβουν σε τί οφείλεται η απίστευτή του φωτεινότητα. Η ανίχνευσή του έγινε στις 16 Ιουνίου από το ATLAS survey και καταχωρήθηκε αμέσως στο Astronomer's Telegram, μια online υπηρεσία για την άμεση αναφορά τέτοιου είδους ευρημάτων. Χάρη στην αυτόματη ονομασία του ιστότοπου το αντικείμενο καταχωρήθηκε ως AT2018cow, ή "the cow" εν συντομία.

Κατευθείαν το αντικείμενο ξεχώρισε από ένα συνηθισμένο supernova, και αυτό λόγω του ότι περιστατικά αυτής της κλίμακας χρειάζονται εβδομάδες για να φτάσουν την μέγιστη φωτεινότητα, ενώ το συγκεκριμένο χρειάστηκε μόλις 3 ημέρες για να γίνει 10 φορές φωτεινότερο από ένα συνηθισμένο supernova. Τις επόμενες ημέρες και άλλοι επιστήμονες και τηλεσκόπια ανά τον κόσμο παρατήρησαν το φαινόμενο και έμειναν εκστασιασμένοι.

Αρχικά λόγω της έντονης λάμψης του όλοι υπέθεσαν πως το αντικείμενο που προκάλεσε τη λάμψη βρίσκεται μέσα στον γαλαξία μας, όμως μετά από την σπεκτροσκοπική του ανάλυση αποδείχθηκε ότι βρίσκεται σε ένα γαλαξία σε απόσταση 200 εκατομμυρίων ετών φωτός. Το περίεργο είναι ότι το φως που εξέπεμψε ήταν απίστευτα φωτεινό σε όλα τα μέρη του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, γεγονός σπάνιο γιατί στα περισσότερα supernova υπάρχουν στοιχεία που απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος του φωτός.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το περιστατικό είναι εξαιρετικά σπάνιο και πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες περαιτέρω έρευνας για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η προέλευσή του.