Έλεγχος ρομπότ με τη χρήση εγκεφαλικών κυμάτων;

Ερευνητική ομάδα του MIT έχει έτοιμη την απάντηση
21 Ιουνίου 2018 04:45
Έλεγχος ρομπότ με τη χρήση εγκεφαλικών κυμάτων;

Η χρήση αυτοματισμών υπό τη μορφή ρομποτικών βραχιόνων γνωρίζει τη σήμερον εποχή ένα εξαιρετικό φάσμα εφαρμογών. Παραταύτα, η ορθή εκτέλεση μιας ελλιπούς οδηγίας απαιτεί τρόπον τινά τη συμμόρφωση αυτής (τη διόρθωση δηλαδή του κώδικα) έτσι ώστε να αποβεί παραγωγική, ειδάλλως παρατηρούμε την κατ' εξακολούθηση επανάληψη ενός λάθους. Επί του θέματος, η αναγνώριση μιας λανθασμένης διεκπεραίωσης της εκάστοτε διεργασίας αναγνωρίζεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο διάμεσω κυμάτων γνωστών ως ErrPs (μτφ. Δυνητικά Σημεία Σχετικών Λαθών), τα οποία μια ερευνητική ομάδα του MIT ανέλαβε να δαμάσει.

Αξιοποιώντας λοιπόν τη δύναμη των εν λόγω εγκεφαλικών κυμάτων, ανέπτυξαν ένα σύστημα κατά το οποίο κάποιος ανθρώπινος παράγοντας έχοντας την πλήρη εποπτεία ενός ρομποτικού βραχίονα, αποκτά τη δυνατότητα ελέγχου αυτού μέσω των ErrPs, συνάμα μερικών κινήσεων του χεριού. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα καταγραφικό του ανθρωπίνου εγκεφάλου, όπου κατά την παρατήρηση ενός λάθους στέλνει άμεσα στο ρομπότ εντολή παύσης κάθε ενέργειας. Ύστερα, μια διεπαφή που μετρά τη δραστηριότητα των μυών αποστέλλει στο ίδιο τη σωστή αυτή τη φορά οδηγία, σύμφωνα με την επιλογή που πραγματοποίησε ο επόπτης μετακινώντας το χέρι του.

Το νευρωνικό σύστημα του Baxter της Rethink Robotics που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές, επέτρεψε μέσω της μηχανικής εκμάθησης τη θεαματική αύξηση των αποτελεσμάτων του. Την επιλογή δηλαδή της σωστής οδού, από το 70% των περιπτώσεων, σε ποσοστό που αγγίζει το 97%. Άξιο μάλιστα αναφοράς είναι πως το σύστημα λειτουργεί βέλτιστα ανεξαρτήτως χρήστη, κάτι πολύ σημαντικό για τις εταιρίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης κάποιου τέτοιου μοντέλου στους αυτοματισμούς τους, αλλά ο χρόνος εκπαίδευσης που απαιτούσε η πρόσληψη ενός νέου υφισταμένου τους έκανε να το σκεφτούν ξανά.

"Το μηχάνημα προσαρμόζεται σε εσάς, και όχι το αντίστροφο," δήλωσε ο προεδρεύων της έρευνας, Joseph DelPreto συνεχίζοντας πως "κάνει την επικοινωνία με ένα ρομπότ να μοιάζει περισσότερο με μία μεταξύ δύο ανθρώπων". Η δυνατότητα ελέγχου τους κατ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει νέες δυνατότητες τόσο βραχυπρόθεσμες (όπως η παραγωγική διαχείριση πλήθους αυτών ανά ομάδες), όσο και μακροπρόθεσμες (όπως η δημιουργία ρομπότ βοηθών για τους ηλικιωμένους, ή για ανθρώπους που πάσχουν από κάτι που περιορίζει την κινητικότητά τους). "Προσεγγίσεις όπως αυτή δείχνουν το πόσο απτή είναι η ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος που θα αποτελεί μια περισσότερο φυσική και διαισθητική προέκταση του εαυτού μας" συμπλήρωσε η επιτηρήτρια του εγχειρήματος, Daniela Rus. Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Tags: