Δείτε πως ένα βακτήριο "ψαρεύει" DNA από νεκρά βακτήρια

Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν αντίσταση στα αντιβιοτικά
18 Ιουνίου 2018 01:32
Δείτε πως ένα βακτήριο

Μια από τις ιδιότητες των βακτηρίων είναι να εξελίσσονται ταχύτατα αποκτώντας έτσι αντίσταση στα αντιβιοτικά. Για αυτόν τον λόγο γίνονται όλο και πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν, με τους γιατρούς να προειδοποιούν για την αλόγιστη χρήση πολλών αντιβιοτικών. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψαν πλάνα ενός από τους μηχανισμούς όπου τα μικρόβια αποκτούν αυτήν την ταχύτατη εξέλιξη. Ο μηχανισμός ονομάζεται οριζόντια μεταφορά γονιδίων και παρατηρείται απευθείας για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα ή ύπαρξη ήταν μόνο θεωρητική.

Όπως είδατε και στις εικόνες δύο βακτήρια Vibrio cholerae(τα βακτήρια υπεύθυνα για την χολέρα) φαίνονται να είναι φωσφορούχα πράσινα κάτω από τον φακό του μικροσκοπίου. Στην συνέχεια βλέπουμε το ένα βακτήριο να φέρνει κοντά του ένα κομμάτι DNA μέσω ενός μαστίγιου.

Η οριζόντια μεταφορά γονιδίων είναι ένας σημαντικός τρόπος όπου η αντίσταση στα αντιβιοτικά μεταφέρεται μεταξύ των βακτηρίων, η διαδικασία όμως δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ, επειδή οι δομές είναι απίστευτα μικρές. Ankur Dalia βιολόγος του Indiana University 

Όταν τα βακτήρια πεθαίνουν ανοίγουν και σκορπούν το γενετικό τους υλικό, με αποτέλεσμα άλλα βακτήρια να μπορούν να το ενσωματώσουν στο δικό τους. Κατανοώντας τον ακριβή μηχανισμό όπου τα βακτήρια εξαπλώνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μας βοηθούσε να μάθουμε και τρόπους να το αποτρέψουμε.