Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον νικητή του μουντιάλ

Μένει μόνο να δούμε εάν επαληθευτεί
15 Ιουνίου 2018 16:32
Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον νικητή του μουντιάλ

Τη στιγμή που το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου που λαμβάνει χώρα στη Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει, οι εικασίες και οι προβλέψεις των οπαδών για το ποιος θα είναι ο νικητής, δίνουν και παίρνουν. Μόνο που φέτος στο παιχνίδι των προβλέψεων θα μπει και μια τεχνητή νοημοσύνη που ήδη έχει τρέξει 100.000 προσομοιώσεις του Μουντιάλ.

Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με στατιστικά από προηγούμενα τουρνουά και τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, η διεθνείς ομάδα ερευνητών πιστεύει πως η Ισπανία θα είναι αυτή που θα νικήσει. Αν και προς το παρόν η Γερμανία θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, η Α.Ι. ανέλυσε τη δύναμη των δύο ομάδων και την πορεία τους μέχρι τον τελικό. Η Ισπανία θα έχανε σε μια αναμέτρηση των δύο αλλά η Γερμανία είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολότερους αντιπάλους στην πορεία του διαγωνισμού, κάτι που θα μπορούσε να την θέσει εκτός.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά από 100.000 προσομοιώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούταν από ακαδημαϊκούς του Technische Universitat Dortmund του Technical University of Munich και του Ghent University του Βελγίου. Από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έδωσαν στον αλγόριθμο αποδείχθηκε πως κάποια ήταν σημαντικότερα των άλλων. Για παράδειγμα ο αριθμός παικτών μιας ομάδας που παίζουν στο Champions League ήταν σημαντικότερος από την εθνικότητα του προπονητή.

Εάν θέλετε να διαβάσετε πιο αναλυτικά για το πως η Α.Ι. κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και με ποιες τεχνικές εκπαιδεύτηκε, μπορείτε να πατήσετε εδώ.